Hyppää sisältöön

Syyttäjä: Aarnio ja rikollispomo järjestivät yhdessä rahoitusta Trevoc-yhtiölle

Tiistaina julkitulleen syyttäjän haastehakemuksen mukaan Helsingin entinen huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio ja Aarnioon liitetty rikollispomo toimivat yhdessä Trevoc-yhtiön taustalla ja järjestivät rahoitusta yhtiölle. Aarnio kiistää kaikki rikossyytteet.

Jari Aarnio.

Suomalaiset viranomaiset ovat hankkineet yhteensä yli miljoonalla eurolla seurantalaitteita Trevocista. Laitteita hankittiin muun muassa tulliin, suojelupoliisiiin, ulkoministeriöön ja Helsingin poliisilaitokselle.

Syytteiden mukaan Aarnio on toiminut Trevoc-yhtössä omistajatahon kaltaisena henkilönä ja samaan aikaan ollut hankkimassa seurantalaitteita Trevoc-yhtiöstä Helsingin poliisilaitokselle. Helsingin poliisilaitokselle seurantalaitteita hankittiin lähes puolella miljoonalla eurolla.

Syyttäjä katsoo, että Aarnion johtama huumeyksikkö on ollut vastuussa teknisten tarkkailuvälineiden hankkimisesta Helsingin poliisilaitoksella. Haastehakemuksessa todetaan, että Aarniolla on ollut sanavaltaa kun laitteita on hankittu.

Syytteiden mukaan Trevocin taustalla on toiminut myös Aarnioon yhdistetty rikollispomo. Syyttäjän näkemyksen mukaan he ovat järjestäneet yhdessä rahoitusta Trevoc-yhtiölle.

Syyttäjä: Rikollispomo auttoi Aarniota saamaan lahjuksia

Aarnioon liitetylle rikollispomolle vaaditaan Trevoc-haarassa rangaistuksia törkeästä petoksesta, avunannosta törkeään virkarikokseen sekä avunannosta törkeään lahjuksen ottamiseen ja antamiseen. Hänelle vaaditaan enintään kahden ja puolen vuoden pituista vankeusrangaistusta.

Syytekirjelmän mukaan rikollispomo on ollut auttamassa lahjusrikosta, jossa Aarnion epäillään saaneen lahjuksia muun muassa Trevoc-yhtiön toimitusjohtajalta.

Syyttäjä vaatii Trevoc-jutussa Aarniolta tai häneen yhdistetyltä yhtiöltä valtiolle rikoshyötynä noin 200 000 euroa. Trevoc-yhtiöltä vaaditaan rikoshyötyä valtiolle yli miljoona euroa.

Aarniolle vaaditaan Trevoc-jutussa enintään 4.5 vuoden vankeutta

Syyttäjä vaatii Trevoc-haarassa Aarniolle enintään neljän ja puolen vuoden pituista vankeusrangaistusta törkeästä petoksesta, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkarikoksesta.

Trevoc-haarassa on yhteensä 9 syytettyä. Yksi heistä on Trevoc-yhtiön toimitusjohtaja. Syytetyille vaaditaan vankeus- ja sakkorangaistuksia.

Edessä saattaa olla vielä uusi vahingonkorvausoikeudenkäynti

Helsingin käräjäoikeuden Trevoc-juttua johtava puheenjohtaja totesi tiistaina oikeudessa valmistelevassa istunnossa, että viranomaistahot tulevat esittämään mittavat vahingonkorvaukset.

Helsingin poliisilaitos vaatii korvauksia lähes 400 000 euroa. Ulkoministeriön esittämä korvausvaatimus on noin 300 000 euroa. Suojelupoliisi vaatii korvauksia 260 000 euroa ja tulli 150 000 euroa. Vahingonkorvaukset perustuvat siihen, että viranomaiset ovat joutuneet luopumaan seurantalaitteista, joita on hankittu Trevoc-yhtiöltä.

Oikeus pohtii sitä, olisiko näistä vahingonkorvauksista pidettävä erillinen oikeudenkäynti. Tämän asian oikeus päättää myöhemmin.

Trevoc-jutun varsinainen oikeudenkäynti alkaa tammikuussa.