Synnyttäjällä on somessa sata tsempparia

Synnytyssalissa on nykyään tilaa yhä useamalle silmäparille. Synnyttäjän, avustajan ja kätilön lisäksi paikalla voi olla jopa satoja sivustaseuraajia, sosiaalisen median kautta. Yhä useampi äiti somesynnyttää, eli raportoi synnytyksensä kulkua julkisesti tai suljetuissa keskusteluryhmissä.

terveys
Juuri synnyttänyt nainen vauva rinnallaan
Ensimmäinen kuva uudesta vauvasta julkaistaan netissä heti synnytyksen jälkeen.Elli Sormunen

Elli Sormunen ja Annika Jassu ovat kuuluneet samaan, noin 80 hengen Facebook-ryhmään jo vuoden verran. Ryhmään kuuluu syyskuussa synnyttäneitä äitejä, jotka tapasivat keskustelupalstalla ja perustivat oman suljetun piirinsä Facebookiin.

Facebookista löytyi kahvipöytä, jossa on 80 mammaa.

Elli Sormunen

- Muutin Jyväskylään äitiysloman aikana, eikä minulla ollut sosiaalista piiriä täällä. Mutta sitten Facebookista löytyi kahvipöytä, jossa on 80 mammaa. Löytyi vertaistukea, Elli Sormunen kertoo.

Salaisessa ryhmässä puhutaan luottamuksellisesti vauva-arjesta ja kommentit kirjoitetaan omalla nimellä. Siksi ujompikin uskaltaa avautua arjestaan, Annika Jassu kuvailee:

- Kun kaikki kertoo niistä samoista ongelmista, niin tulee helpottunut olo, ettei meillä olekaan mitenkään erilaista.

Tsemppiviestit auttavat supistuksissa

Sosiaalisesta mediasta voi saada tukea myös synnytykseen. Yhä useampi äiti kertoo avoimesti ystävilleen tai keskusteluryhmäläisille, miltä tuntuu ja missä mennään. Sormunenkin päivitti nettiä ahkerasti supistuskipujen keskellä.

- Istu jumppapallolla, älä makoile, mene kuumaan suihkuun. Näitä vinkkejä tuli ja se oli tosi

Oli kiva seurata, että nyt tuolla on tuo vaihe ja miten se kestää kivut

Elli Sormunen

tsemppaavaa. Jonkun miehen kommentti kyllä ärsytti silloin supistusten aikana niin paljon, että olisin voinut lyödä sitä.

Kaikki lähes 80 Sormusen ja Jassun mammakaveria ovat "somesynnyttäneet". Päivitysten seuraaminen on ollut mielenkiintoista, erityisesti ensikertalaiselle.

- Oli kiva seurata, että nyt tuolla on tuo vaihe ja miten se kestää kivut. Ehkä se myös hälvensi pelkoja ja toi tutummaksi, mitä se tuleman pitää itsellä, Sormunen muistelee.

Kymmenien synnytysten someseuraaminen on myös opettanut, että kaikkia neuvoja tai kokemuksia ei voi soveltaa omaan elämään.

- Kaikki synnytykset on niin erilaisia. Koskaan ei voi sanoa, että sulle käy näin. Se vertaistuki on ollut tärkeintä mulle ja sitä haluan antaa myös muille, Annika Jassu tietää kolmen synnytyksen kokemuksella.

Pelisäännöt selväksi synnytyssalissa

Netinkäytön lisääntyminen on pistetty merkille myös sairaaloissa. Keski-Suomen keskussairaalassa mobiililaitteiden käyttö on sallittua synnytyksen aikana, mutta sähköturvallisuussyistä niitä ei saa saa ladata synnytyssalissa.

Nykyajan sairaalatekniikka ei juurikaan häiriinny puhelimen käytöstä, mutta aivan herkimpien sydänääniä seuraavien koneiden lähelle mobiililaitteita ei pitäisi viedä.

Ei ne laitteet minua häiritse

Kätilö Siw Nykänen

Kätilöt toivovat synnyttäjien ja synnytyksessä mukana olevien avustajien myös muistavan, että sairaalan henkilökuntaa tai lääketieteellisiä toimenpiteitä ei saa kuvata ilman lupaa. Ja itse asia, eli synnyttäminen, pitäisi olla huomion keskipisteessä.

- Synnyttämiseen voisi keskittyä, eikä tehdä kaikenlaista muuta siinä samalla. Se voi häiritä synnytyksen kulkua, jos huomio kiinnittyy johonkin laitteisiin, muistuttaa kätilö Siw Nykänen.

- Mutta ei ne laitteet minua häiritse, Nykänen jatkaa.