1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Stubb suomi konsensusta Snellman-säätiössä

Alexander Stubbin mukaan J.V. Snellman ja hänen aikalaisensa loivat Suomesta "hullun vision" edistyksen kärjessä. Pääministeri uskoo, että Snellman olisi tänä päivänä ihmeissään Suomen pysähtyneisyydestä.

Alexander Stubb puhui Snellman-säätiössä Helsingissä tiistaina 16. joulukuuta. Kuva: Yle

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) pitää suomalaisen yhteiskunnan konsensushakuisuutta syynä Suomen talouden ongelmiin.

Stubbin mukaan rakenteellisten uudistusten läpivieminen on ollut hankalaa, koska niitä koskevia päätöksiä on yritetty tehdä laajalla yhteisymmärryksellä. Stubb kutsuu konsensusta alimman yhteisen nimittäjän politiikaksi, joka uhkaa hänen mielestään halvaannuttaa Suomen.

– Talouden ongelmiin on etsitty lääkkeitä, joista löytyy yhteisymmärrys sekä poliittisen oikeiston että poliittisen vasemmiston välillä. Työmarkkinauudistuksissa on jääty odottelemaan kaikkien eturyhmien yksimielisiä esityksiä. Onko konsensus se, joka pystyy uudistamaan Suomea? Uskallan väittää että ei ole, Stubb sanoi tiistaina Snellman-säätiössä Helsingissä pitämässään kokoomuksen linjapuheessa.

Etenemme kuin käsijarru päällä.

Alexander Stubb

Stubbin mukaan Suomen tilanteen vaikeus edellyttää, että seuraavan hallituksen on saatava aikaan "liikettä". Tämä olisi Stubbin mukaan tärkeämpää kuin laajan yhteisymmärryksen hakeminen. Hänen mielestään uuden hallituksen ei pidä tyytyä "alimman yhteisen nimittäjän politiikkaan".

Pääministerin mukaan liikettä syntyy vain jos suomalaiset itse sitä tahtovat. Esimerkkeinä hän mainitsee Lastensairaalan hyväksi järjestetyn keräyksen, vanhempien jaksamisen tueksi Facebookissa perustetun Hätäkahvit-ryhmän, tai vastaavankaltaisen sosiaalisen median Jouluapu-yhteisön.

Yhteinen nimittäjä näille on Stubbin mukaan se, että niissä asioita hoidetaan "alhaalta ylöspäin".

Stubb: Jakolinjoja löytyy

Yhteiskunnallisen vastakkainasettelun kuolleeksi kirjaimeksi muutama vuosi sitten vaalikampanjassaan julistaneen kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja näkee tänä päivänä vastakkainasettelua laajalti.

– Vaarallinen vastakkainasettelu on lisääntymässä. Puheet esimerkiksi luokkasodasta ovat herättäviä ja mielestäni vaarallisia, Stubb sanoi.

Hänen mukaansa kevään eduskuntavaaleissa jakolinjoja kulkee uuden ja vanhan välillä niin ulko-, talous-, koulutus-, kuin hyvinvointipolitiikassa.

Stubbin mukaan osa puolueista on esimerkiksi ulkopolitiikassa haikailemassa menneisyyteen ja haluamassa takaisin "YYA-vuosien harmaalle vyöhykkeelle". Stubbin mielestä snellmannilainen isänmaallisuus merkitsee kansainvälisyyttä.

Vaarallinen vastakkainasettelu on lisääntymässä.

Alexander Stubb

– Edessämme on tienhaara, kaksi erilaista näkyä Suomesta: toinen on tulevaisuuteen katsova, tulevaisuudenuskoinen, haasteisiin tarttuva, avoin, yhteistyöhakuinen Suomi. Toinen on sisäänpäinkääntynyt, pelokas, sulkeutunut, luovuttava Suomi, Stubb sanoi.

Pääministerin mukaan Suomessa vallitsee tällä hetkellä pysähtyneisyden tila.

– Etenemme kuin käsijarru päällä. Tämä ei koske vain politiikkaa, vaan myös perinteisiä yrityksiämme, palkansaajajärjestöjä, Etelärantaa, hän sanoi.

Uudistusten hitaus johtuu hänen mukaansa yhteisen tilannekuvan puutteesta. Hänen mielestään seuraavalla hallituskaudella poliittisella johdolla on oltava yhtenäisempi tilannekuva kuin kuluvan hallituskauden alussa.