yle.fi-etusivu

Vanhus kituutti köyhyydessä huijareiden nyhtäessä eläkkeet – ohikulkija pysäytti vuosien kierteen

Miehellä ei ollut varaa edes polttopuihin, joten hän kierteli autollaan kauppojen takapihoilla etsimässä roskiin laitettuja kuormalavoja. Ulosottomiehen apulaisina esiintyneet naiset olivat perineet mieheltä laskuja jo kolmen vuoden ajan.

Kotimaa
Mies laittaa rahaa lompakkoon
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Keski-ikäinen mies törmäsi Lahdessa yli 80-vuotiaaseen vanhukseen, jonka auto oli sammunut tienristeykseen. Syyksi auton sammumiseen vanhus kertoi bensan loppuneen. Polttoaineen lisäksi vanhuksen polttopuut olivat loppuneet, minkä vuoksi asunnon lämpötila oli laskenut 14 asteeseen.

Vanhuksella ei ollut varaa ostaa polttopuita lisää, joten hän kierteli autollaan kauppojen takapihoilla etsimässä roskiin laitettuja, puisia kuormalavoja, joita voisi poltella. Kesken matkan polttoaine oli kuitenkin loppunut.

Puhuteltuaan vanhusta aikansa nuorempi mies sai selville, että heikon taloudellisen tilanteen takia vanhus ei ollut kyennyt maksamaan sähkölaskuaan. Sähköyhtiö oli uhannut katkaista asunnon sähköt jouluksi kokonaan.

Ulosottomiehiksi tekeytyneet veivät rahat

Järkytys oli suuri, kun vanhus kertoi ajautuneensa köyhyyteen kolme vuotta sitten, kun hänen ovelleen ilmestyi kaksi naista, jotka olivat kertoneet olevansa "ulosottomiehiä".

Naiset olivat tulleet perimään mieheltä laskua, jonka he väittivät vanhuksen jättäneen maksamatta. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen unohtuneita, ulosottoon asti menneitä maksuvaatimuksia oli tullut naisilta joka kuukausi viimeisen kolmen vuoden ajan.

Suurin osa vanhuksen 1 000 euron eläkkeestä oli jo vuosien ajan uponnut naisten tehtailemiin laskuihin.

Keski-ikäinen mies tankkasi vanhuksen auton, täytti takakontin polttopuilla, maksoi erääntyneet sähkölaskut ja antoi 50 euroa käteistä ruokaa varten. Seuraavana päivänä hän hakeutui vanhuksen kanssa Hämeen poliisin päivystykseen.

Vanhukselta rahoja vaatineet naiset soittivat miehelle useaan kertaan myös tämän ollessa poliisilaitoksella. Poliisi kirjasi rikosilmoituksen petoksesta ja ohjeisti vanhusta pysymään erossa "ulosottomiehen apulaisista".

Poliisi sai tiedon tapahtumasarjasta maanantaina 15. joulukuuta, kun huijattu vanhus ja häntä auttanut mies tulivat yhdessä tekemään tapauksesta ilmoitusta. Ulosottomiehen apulaisiksi tekeytyneet naiset ovat poliisin tiedossa.

Poliisi tiedotti asiasta, koska halusi saattaa tapauksen yleiseen tietoisuuteen esimerkkinä auttajan pyyteettömästä hyväntahtoisuudesta.

Juttua muokattu 16.12.2014 kello 13.32. Lisätty loppuun tieto siitä, miten poliisi pääsi tapahtumaketjun jäljille. Kello 14.46 lisätty lause, että ulosottomiehen apulaisiksi tekeytyneet ovat poliisin tiedossa.