Perinteinen näytelmä vai toiminnallinen touhuilta – mitä toivot päiväkotien joulujuhlalta?

Pieni ihminen rooliasussa, unohtuneet vuorosanat, harjoitellut tanssiaskeleet. Tämän moni vanhempi muistaa omasta lapsuudestaan, päiväkotien joulujuhlista – toinen muistaa kenties hyvällä, toinen pahalla. Nykyään päiväkotien joulujuhlat ovat uudistuneet ja tämäkin jakaa mielipiteitä.

Osallistu
Joulujuhla
Yle

Joulukuusi, lammas vai itämaan tietäjä – päiväkotien joulujuhlissa on kautta aikojen itketetty vanhempia pienten liikuttavilla ja hauskoilla esityksillä. Mutta moni päiväkoti on nykyään hylännyt perinteiset näytelmät ja esiintymiset. Vanhemmatkaan eivät istu enää katsomossa vaan lapset ja aikuiset aktivoidaan tekemään jotain yhdessä.

Esimerkiksi kajaanilaisesta Kätönlahden päiväkodista kerrotaan, että perinteet on pitäneet paremmin pintansa kevätjuhlassa, kun taas joulujuhla on ollut jo monet vuodet toiminnallinen.

– Tänä vuonna meillä on liikunnallinen jouluseikkailu, matkustusrata. Lasten ja perheiden apua tarvitaan siinä, että he etsivät Tonttulan taivaalta pudonneita tähtiä radalta, kuvailee Kätönlahden päiväkodin varajohtaja Elisa Haataja.

Miten sinun lapsesi päiväkodissa juhlitaan joulua? Haluaisitko istua penkkiin ja katsella lasten perinteisiä esityksiä vai osallistutko mieluummin itsekin aktiivisesti johonkin touhuun? Oletko sitä mieltä, että esiintymispakko on lapselle pahasta?

Onko sinulla omia lapsuusmuistoja – hyviä tai traumaattisia – joulujuhlaesiintymisistä?