Näsijärvessä makaava valtava kuitulietelautta haluttaisiin hyötykäyttöön

Tampereen kaupunki tutkii, voisiko Lielahden vanhan tehdasalueen edustalla hyllyvää nollakuitua esimerkiksi polttaa energiaksi.

luonto
Tampereen Lielahdessa otetaan näytettä Näsijärvessä olevasta nollakuidusta.
Marko Melto / Yle

Tampereen kaupunki on alkanut tutkia Lielahden vanhan tehdasalueen edustalla Näsijärvessä makaavan kuitulietteen kerrostumia.

Lielahden vesialueella on satojen metrien päähän rannasta ulottuva kerros jätettä, jota kutsutaan nollakuiduksi. Kuituliete on tehtaalle tuodusta puusta irronnutta ainesta, kuten kuorta ja lastua.

Aiempien tutkimusten perusteella jätettä voi olla järven pohjassa paksuimmillaan yli kymmenen metrin kerros.

Mahdolliset haitta-aineet tutkitaan

Nyt tutkitaan esimerkiksi se, voisiko kuitua nostaa ylös, kuivattaa ja polttaa energiaksi. Samalla selvitetään, olisiko kuidun nostamisesta haittaa järven kunnolle.

Aiemmin ympäristöasiantuntijat ovat arvioineet julkisuudessa, että nollakuituun on voinut sitoutua haitallisia aineksia ja että jätteen pöyhiminen voisi huonontaa Näsijärven tilaa.

Tampereen kaupungin hankekehityspäällikkö Reino Pulkkinen sanoo, että asiasta on erilaisia arvioita.

– Jotkut lähteet kertovat, että se on ihan puhdasta puuta. Ainahan voi olla, että siellä jotain haitta-aineita on joukossa, mutta nyt katsotaan, mitä se pitää sisällään, Pulkkinen sanoo.

Uimaranta vai rakennuksia?

Lielahden rannan mahdollisesta hyödyntämisestä on puhuttu usein julkisuudessa. On esimerkiksi pohdittu, voisiko paikalle perustaa uimarannan.

Pulkkisen mukaan nyt saadaan selvitys ja kairaustulokset myös maaperästä. Tämän pohjalta voidaan jatkaa maankäytön suunnittelua.

– Uimaranta on yksi käyttömahdollisuus, mutta se edellyttää, että nollakuitu saadaan hallintaan ja sieltä poistettua. On sitä rakentamisalustaksikin ajateltu, Pulkkinen sanoo.

Näytteidenotto kestää kolmesta neljään viikkoa ja tutkimustulosten analysointi muutaman kuukauden.