1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Malariaa torjutaan matematiikan avulla – tuloksena mahdollisuus tehokkaampaan taudin torjuntaan

Väitöstutkimus selvitti, miten erilaisilla tulevaisuusskenaarioilla voidaan selvittää malarian torjunnan keinojen tehokkuutta ja taudin piirteitä.

Kuva: Stephen Morrison / EPA

Loistauti malariaa yritetään torjua matematiikan avulla. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tarkastetaan tänään väitöskirja, jossa malarian etenemistä ja leviämistä tarkastellaan matemaattisilla malleilla.

Gasper G. Mwangan väitöstutkimuksen malliennusteet kuvaavat taudin torjuntaa eri tulevaisuusskenaarioiden avulla. Malleina on taudin eri piirteitä, kuten esimerkiksi lääkkeille vastustuskykyinen ja vastustukyvytön tautikanta.

Myös epävarmoista tiedoista johtopäätöksiä

Tutkimuksen lopputulos on, että mikään malarian torjuntakeino ei yksinään riitä, mutta eri keinoja yhdistämällä päästään varmaan lopputulokseen saaden kustannukset mahdollisimman pieniksi. Tutkimuksessa tarkastellaan taudin torjuntaa perustekniikoilla, kuten hyttyskarkoitteilla, verkoilla sekä mahdollisten taudinkantajien seulonnalla.

Heikki Haario Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta kertoo, että väitöskirjan tärkein päätelmä on se, että myös hyvin epävarmoista tiedoista voidaan tehdä paikkansa pitäviä johtopäätöksiä.

– Kyse ei ole fysiikan tai kemian kaltaisista selkeistä numeerisista arvoista, vaan paljon epävarmemmista tiedoista. Väitöstutkimuksessa on nimenomaan kehitetty epävarmuusanalyysiä, Haario toteaa.