Terveydenhuollon asiakasmaksuihin reilu korotus

Valtioneuvoston päätös alentaa kuntien peruspalveluiden valtionosuutta 40 miljoonalla eurolla ensi vuonna, johtaa terveydenhuollon asiakasmaksujen korottamiseen 10 prosentilla.

peruspalvelut
Terveyskeskuslääkäri kokeilee lapsen polvirefleksiä.
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Valtioneuvosto antoi kunnille kaksi vaihtoehtoa päättäessään alentaa peruspalveluiden valtionosuutta 40 miljoonalla eurolla ensi vuoden alusta. Kunnat voivat joko periä rahat palveluiden käyttäjiltä tai jättää perimättä.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä ollaan päätymässä asiakasmaksujen korottamiseen lähes 10 prosentilla. Kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto esittää korotuksia sotehallitukselle keskiviikkona. Esityksen mukaan esimerkiksi terveyskeskuslääkärin vastaanotolla käyminen maksaisi jatkossa 16,10 euroa, kun hinta tällä hetkellä on 14,70 euroa.

Sote ei edelleenkään perisi käynti- ja lääkärintodistusmaksuja rintamasotilas-, rintamapalvelu-, rintama- tai veteraanitunnuksen omaavilta tai todistetusti miinanraivaustehtäviin osallistuneilta. Maksuja ei myöskään perittäisi vuonna 1927 tai sitä aiemmin syntyneiltä Kainuun soten alueella asuvilta naisilta.