1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiba Lumberg penää gallerioilta reipasta myyntiotetta

Kuvataiteilija Kiba Lumberg suomii kovin sanoin taidegallerioita. Hänen mielestään osa galleristeista pyrkii tekemään vain rahaa - ei edistämään taiteen myyntiä. Se ei ole kuitenkaan syy, miksi hänen teoksistaan hävisivät värit.

Kotimaan uutiset
Taiteilija Kiba Lumberg
Mari Kahila / Yle

Kiba Lumbergin taidemaailma on parhaillaan mustavalkoinen. Kuvataiteilija perustelee sitä 30 vuoden poikkitaiteellisella värikkäällä uralla. Värien katoamisessa teoksista kiteytyy kaikki kertynyt osaaminen. Kokenut taiteilija osaa ilmaista myös ilman varmistavaa värinräiskintää.

– Voin olla minimalistinen ja silti välittää tunnelman. Valkoisessa ja mustassa ei oikeastaan ole mitään, vaikka siinä on kaikki, taiteilija perustelee.

Hän kuvaa tekemistään rajojen ylittämisellä. Sitä taiteilija tekee myös yhdessä ihmisten kanssa. Porin-näyttelyssä kansan keskellä oleminen korostuu, koska teoskokonaisuus on esillä uuden kauppakeskuksen galleriassa, Puuvillan Ateljeessa.

– Olen Porissa kansan parissa – olen kansantaiteilija, Lumberg linjaa.

"Teemme sinusta staran"

Teoksissa on mustaa valkoisella kankaalla, mutta osin mustia ovat taiteilijan ajatuksetkin silloin, kun puhe kääntyy taiteilijoiden palkkaan.

Taiteilijoilla on yleensä kovin alisteinen asenne. On jopa pelko, että jos avaan suutani liikaa.

Taiteilija Kiba Lumberg

Taiteilija Kiba Lumberg on erityisen ärtynyt taidegallerioiden suhtautumisesta tekijöihin. Hän arvostelee etenkin niitä gallerioita, jotka perivät taiteilijoilta näyttelyistä useiden tuhansien eurojen vuokria, mutta eivät edistä teosten myyntiä millään tavalla.

– Taiteilijalle saatetaan esimerkiksi luvata, että teemme sinusta suuren staran, Lumberg sanoo.

Osa galleristeista toki tekee aktiivista myyntityötä. Hänen mukaansa totuus kuitenkin on, että taiteilijan galleriakulut voivat esimerkiksi 2 500 – 3 000 euroa. Silti näyttelyn taloudellinen tulos voi kuitenkin olla iso pettymys satsaukseen nähden.

Taiteilija ei uskalla puhua

Kiba Lumbergin mukaan ongelmasta ei isosti puhuta, sillä jopa taidejärjestöillä on hieman varovainen suhtautuminen - puhumattakaan taiteilijoiden omasta harkitsevaisuudesta.

– Taiteilijoilla on yleensä kovin alisteinen asenne. On jopa pelko, että jos avaan suutani liikaa, viimeisetkin ovet menevät kiinni, Kiba Lumberg kuvaa.

Valtakunnallisen taidegallerioiden yhdistyksen, Taidegalleristit-yhdistyksen, mukaan Lumbergin tulkinta on erikoinen.

- Me galleristit teemme kovasti töitä taiteen myymisen eteen. Se on meidän liiketoimintaa, huomauttaa Galleristit-yhdistyksen sihteeri Clarice Finell.

Hyvälllä myynnillä varmistuvat myös galleristin tulot.

Lue seuraavaksi