Matti Jakobsson jättää rehtorin tehtävän haikeana mutta tyytyväisenä

Matti Jakobsson valittiin Vaasan yliopiston rehtoriksi vuonna 1998. Yliopisto astuu uuden rehtorin Suvi Ronkaisen aikaan heti vuoden 2015 alusta. Jakobssonin kaudella Vaasan yliopisto on yhdessä koko yliopistomaailman kanssa kokenut monia muutoksia.

Kotimaa
Vaasan yliopiston rehtori Matti Jakobsson vaimoineen.
Vaasan yliopiston rehtori Matti Jakobsson vaimoineen.Anna Wikman/Yle

Kuusitoista vuotta rehtorina on pitkä aika. Niin pitkä, että vuosien aikana ehtii tulla monenlaisia muutoksia ja monta prosessia alkaa ja osa päättyy. Rehtori Matti Jakobsson on hieman haikealla mielellä kun rehtorin aika päättyy, mutta hän kokee, että mitään erityistä ei ole jäänyt tekemättä.

– Koen, että yliopisto on kehittynyt hyvin minun rehtorikauteni aikana ja se on tietenkin koko yliopiston, professoreiden, henkilökunnan ja opiskelijoiden yhteinen asia, että asioita on mennyt eteenpäin, miettii Jakobsson.

Merkkikohtia useita

Yhtenä merkittävimpänä muutoksena kuudentoista rehtorivuoden aikana Jakobsson kokee yliopiston kansainvälistymisen.

Täällä on vuosittain viitisensataa ulkomaista opiskelijaa ja tutkijaa

rehtori Matti Jakobsson

– Silloin kun aloitin rehtorina, kansainvälinen opiskelija oli kampuksella harvinaisuus. Nyt täällä on vuosittain viitisensataa ulkomaista opiskelijaa ja tutkijaa, kertoo Jakobsson.

Tässä on tapahtunut melkoinen kulttuurinmuutos, joka on toki nähtävissä muissakin yliopistoissa. Vaasassa, pienestä yksiköstä johtuen, kansainvälisten opiskelijoiden suhteellinen osuus on erityisen suuri.

Rehtori Matti Jakobssonin muotokuva paljastettiin Vaasan yliopistossa 16.12.14
Rehtori Matti Jakobssonin muotokuva paljastettiin Vaasan yliopistossa 16.12.14Anna Wikman/Yle

Iso asia yliopistolle on myös vuonna 2004 käynnistynyt teknillinen koulutus. Alaa oli yritetty saada yliopiston koulutusohjelmaksi pitkään ja Jakobssonin aikana se sitten vihdoin onnistui. Teknillisen tiedekunnan saaminen on ollut ja on yliopistolle tärkeä asia.

– Se on erityisen tärkeä ympäristösuhteiden näkökulmasta. Toki kaikki tiedekunnat ovat kiinni oman alansa toimijoissa, mutta huomaa helposti, että erityisesti tekniikan alalla ympäristö on todella kiinnostunut meistä, sanoo Jakobsson.

Merkityksetön ei ole myöskään vuonna 2010 voimaan astunut uusi yliopistolaki. Siinä rehtorista tuli hallituksen puheenjohtajan sijasta esittelijä. Se on merkinnyt melkoista toimintatapojen muutosta.

Vaasan yliopiston vahvuus on erikoistuminen

Tilanne yliopistomaailmassa ei tule lähivuosina helpottamaan ja selvää on, että yksiköitä tarkastellaan. Siinä vaaravyöhykkeessä voivat olla pienet yksiköt, mutta Jakobsson ei näe, että Vaasan yliopistollaolisi erityistä hätää. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että erikoistumisessa on jo tultu tarpeeksi pitkälle.

Eipä tässä enää oikein voi enempää erikoistua

rehtori Matti Jakobsson

– Eipä tässä enää oikein voi enempää erikoistua. Erikoistumista ei tarvitsisi lisätä, mutta siitä pitäisi saada irti hyöty, sanoo Jakobsson.

Vaasan yliopiston vahvuutena on Jakobssonin mielestä se, että se on sopivalla tavalla erikoistunut. Jos ympäröivää yhteiskuntaa katsoo, tarvitsisi elinkeinoelämä Jakobssonin arvion mukaan enemmänkin yleisosaajia.

– Koulutuksessa pitäisi pystyä pitämään laajaa linjaa, mutta tutkimuksessa puolestaan pitäisi pystyä erikoistumaan vahvoihin alueisiin, miettii Jakobsson.

Yliopiston käytettävissä ainakin vuoden

Matti Jakobssonin kausi päättyy joulukuun loppuun, mutta yliopistoa hän ei vielä jätä.

– Ensi vuoden olen yliopistolla johdon neuvonantaja -tittelillä käytettävissä. Aion kirjoitella omia kokemuksiani tästä rehtorikaudesta, mutta en kuitenkaan tee muistelmia, naurahtaa Jakobsson.

Vuoden 2016 suunnitelmat ovat vielä auki, mutta Jakobsson on myös tietotekniikan professori.

– Katsotaan nyt, mutta yritän kyllä antaa tilaa nuoremmille ja osaavammille, päättää Jakobsson.