Hannu Lintu: "Tunteet ovat pinnassa kotiyleisön edessä"

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu vierailee työn merkeissä Raumalla vasta toista kertaa elämässään. Kotiyleisön edessä esiintyminen luo iltaan erilaisen tunnelatauksen.

Kotimaa
Hannu Lintu
Mari Kahila / Yle

Radion sinfoniaorkesteri on esiintynyt Raumalla viimeksi 1980-luvulla. Orkesterin nykyinen ylikapellimestari Hannu Lintu istui vielä silloin yleisön joukossa.

– Muistan selkeästi ensimmäisen kerran, kun kuulin RSO:ta. Se vaikutti minuun jo tuolloin ja toivon, että tälläkin kertaa orkesteri pystyy tarjoamaan jollekin natiaiselle yleisön joukossa vastaavan elämyksen, Lintu toteaa.

Pieni kaupunki kaipaa musiikkielämyksiä

Hannu Linnun mukaan Rauma on siinä mielessä ongelmallinen paikka klassisen musiikin harrastajille, että kaupungista puuttuu oma sinfoniaorkesteri. Hän toivoo, että nuoret saisivat enemmän musiikkielämyksiä omassa kotikaupungissaan.

– Kyllä Raumalla pystyy harrastamaan musiikkia ja esimerkiksi poikakuorossa esiintyminen antoi minulle todella paljon. Mutta stimulantteja pitäisi olla lisää. Täällä ei koe olevansa musiikin ympäröimänä niin kuin suuremmassa kaupungissa.

"Bändin voima tuntuu rintalastassa"

Rauman kulttuurijohtaja Risto Kupari myöntää, että Rauma-salin tilat tulevat vastaan suurempien sinfoniaorkesterien osalta.

– Olemme joskus suunnitelleet lavan laajentamista, jotta siellä voisi esiintyä vaikka kuoro yhdessä orkesterin kanssa. Nyt pääsemme kokeilemaan miten laajennus onnistuisi. Väliaikainen rakennelma täyttää ensimmäisen penkkirivin edustalla olevan alueen ja tuo noin 20 neliötä lisää lavatilaa, Kupari kertoo.

Kupari odottaa RSO:n konserttia jännittyneenä. Hän uskoo, että luvassa on sellainen elämys, jota Rauma-salissa ei ole aiemmin koettu.

– On huikea juttu, että orkesteri saapuu kierroksellaan Raumalle. Tämä tullaan varmasti muistamaan pitkään. Sali on tulossa täyteen ja uskon, että akustiikka toimii hyvin. Kun istuu salin puolivälissä tai takarivissä, niin bändin voima tuntuu varmasti rintalastassa.

RSO esiintyy Rauma-salissa tänä iltana. Kiertue jatkaa matkaansa tämän viikon aikana vielä Poriin, Ikaalisiin ja Mänttään.