Koululaisten ylijäämäruoka roskiksen sijaan lahjaksi Vaasassa

Vaasassa ryhdytään jakamaan koulujen ylijäämäruokaa vähävaraisille. Vaasan Ruokapalvelut aloittaa ruuan lahjoittamisen hyväntekeväisyyteen alkuvuodesta. Ruuan myymisen sijaan on päädytty ilmaisjakeluun, jotta toiminta ei häiritse yksityisiä markkinoita.

Kotimaa
Lounas.
Etelä-Pohjanmaalla kouluruuan raaka-aineeet ovat peräisin suurimmaksi osaksi lähialueelta.Mikael Juntunen / Yle

Ylijäämäruuan ilmaisjakelu alkaa kokeiluna Vaasan lyseon lukion keittiöstä. Mikäli jakelu saadaan sujumaan hyvin, toimintaa voidaan laajentaa aluekeittiöihin.

Vaasan kaupungin ruokapalvelujohtajan Kristi Myllärin mukaan jaettavaa riittää vaihtelevasti.

– Lyseon lukiolta jää päivittäin 20-100 ruoka-annosta. Määrä vaihtelee sen perusteella, minkä verran oppilaita on paikalla tai onko heillä muuta ohjelmaa, kertoo Mylläri.

Vaasan Ruokapalvelut hakee yhteistyökumppaneita järjestämään toimintaa. Esillä ovat olleet muun muassa seurakunnat, Pelastusarmeija ja Vaasan Ruoka-apu ry.

– Ideana on, että yhteistyökumppani hakee ruuan meiltä ja hoitaa sen jakelun tarvitseville. Näiden organisaatioiden kautta ruoka-apu kohdentuu oikeille asiakasryhmille, kuten työttömille ja vähävaraisille vanhuksille.

Ruokapalvelujohtaja Kirsti Myllärin mukaan kaupungille on ollut heti selvää, että ruokaa ei myydä vaan se lahjoitetaan. Kaupunki ei halua häiritä yksityisiä markkinoita.

– Jos myisimme ylijäämäruokaa edulliseen hintaan, polkisimme samalla markkinahintoja eikä kaupunki voi niin tehdä. Ilmaisjakelu on perusteltua siksikin, että ruuan myymisestä koituisi kaupungille myös kustannuksia. Joutuisimme hankkimaan kassakoneita, joita ruuan myynti edellyttäisi, toteaa Mylläri.

Toiminta vauhdilla käyntiin

Vaasan kaupungin keittiöissä syntyvän ylijäämäruuan hyödyntämistä on toivottu kahdessakin valtuustoaloitteessa. Vaasan kaupunginvaltuusto hyväksyi toiminnan käynnistämisen maanantaina. Vaasan Ruokapalveluissa käytännön toimiin ryhdytään nopeasti.

Kirsti Myllärin mukaan aikaa kuluu kuitenkin joitakin viikkoja ennen kuin toiminta saadaan pyörimään. Terveystarkastajilta on saatava luvat ja yhteistyökumppaneiden kanssa suunnitelmat valmiiksi. Näillä näkymin ruuan jakelu saadaan käyntiin helmikuuhun mennessä.

– Vaasan Ruokapalveluissa tervehdimme ilman muuta ilolla tätä kokeilua. Juuri lukion palveluvastaava totesi, että ilomielin annamme ruuan pois sen sijaan, että joudumme heittämään sen roskiin, kertoo Kirsti Mylläri.

Hyvän ruuan laittaminen jätteisiin tuntuu pahalta ja Kirsti Mylläri muistuttaa, että ruuan laittaminen jätteisiin myös maksaa.

– Ei jäteauto sitä ruokaa ilmaiseksi hae.

Koulujen ylijäämäruuan hyödyntämistä pohditaan paljon ympäri Suomea. Esimerkiksi Jyväskylässä ja Riihimäellä sitä on myyty puolentoista euron hinnalla, ja Vantaalla puolestaan annettu ilmaiseksi kuten nyt Vaasassakin on päätetty tehdä.