Itä-Suomen yliopisto sai rahoitusta energiaratkaisujen kehittämiseen

Suomen Akatemia myönsi yliopiston kahdelle hankkeelle vajaan 700 000 euron avustuksen. Tutkimuksissa on tarkoitus muun muassa kehittää malleja, joiden avulla energiankulutusta voidaan ennustaa.

Suomen Akatemia
Itä-Suomen yliopisto
Yle / Antti Karhunen

Suomen Akatemia on myöntänyt Itä-Suomen yliopistolle rahoitusta tulevaisuuden energiaratkaisujen kehittämiseen. Kahdelle hankkeelle myönnettiin yhteensä vajaan 700 000 euron rahoitus.

Teollisen metsäbiotekniikan ryhmän tutkimus syventyy biopolttoaineiden tuotantoprosessien ja biojalostamon sivujakeiden hyötykäytön kehittämiseen. Ympäristöinformatiikan tutkimusryhmä puolestaan kehittää malleja, joiden avulla voidaan ennustaa energiankulutusta ja optimoida tulevaisuuden energiajärjestelmien toimintaa.

Tutkimuspäällikkö Harri Niska Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että uusien energiamuotojen myötä energian tuotanto on yhä vaihtelevampaa, ja se vaatii energiajärjestelmältä nykyistä suurempaa joustavuutta.

– Sähkön kulutuksen ennustettavuus auttaisi energiajärjestelmän hallinnassa ja optimoinnissa, ja erityisesti sähkön kulutushuippujen tasaamisessa, sanoo tutkimuspäällikkö Harri Niska Itä-Suomen yliopistosta.

Suomen Akatemia myönsi koko Suomessa yhteensä 12 hankkeelle reilu 10 miljoonaa euroa energiaratkaisujen kehittämiseen.