Varma tapa pilata joulun ykkösherkku: Unohda paistomittari ja laita kinkku jäisenä uuniin!

Parhaimmillaan joulukinkku on suussasulavan maukas ja mehukas. Pahimmillaan lopputuloksena on kuiva ja suolainen lihapala, jota ei pelasta edes hyvä kuorrutus.

ilmiöt
Henkilö laittaa joulukinkkua uuniin.
Yle

Keittiömestari Heikki Salosella on neljänkymmenen vuoden kokemus kinkun paistamisesta. Hän tietää, miten joulukinkusta paistuu täyteläinen herkku, mutta osaa myös kertoa parhaat keinot pilata joulun ykkösruoka.

Osta liian suuri kinkku – ja rautasaha

Iso kinkku näyttää komealta joulupöydässä, joten houkutus ostaa 12-kiloinen kinkku on suuri. Kotona saattaa kuitenkin paljastua, että kinkku ei mahdu uuniin. Sen jälkeen suunnataan rautakauppaan sahaa ostamaan, jotta potka saataisiin lyhennettyä. Kannattaa siis hankkia kinkku, joka mahtuu uuniin ja ruokkii sopivasti kaikki jouluaterialle kokoontuvat.

Kinkkuja.
Mahtuuko kinkku uuniin?Jani Arstio / Yle

Huolelliset alkuvalmistelut voivat paljastaa, että paistovälineet eivät toimi. Uunilämpömittari kertoo, lämpiääkö uuni haluttuun lämpötilaan ja kypsyykö kinkku.

Monta vuotta vanha paistomittari saattaa näyttää mitä sattuu. Mittarin kärjen upottaminen kiehuvaan veteen paljastaa, nouseeko lämpötila sataan asteeseen niin kuin pitäisi.

Laita kinkku jäisenä uuniin

Kinkunpaiston suurin virhe on laittaa kinkku jäisenä uuniin. Ajatus voi silti kiehtoa, koska kinkun sulattaminen kestää kauan. Kinkkua pitää sulattaa jääkaapissa kahdesta kolmeen päivää, oikein suurta kinkkua jopa viisi päivää.

Kun kinkun sisälämpötila on noussut nollaan asteeseen, se otetaan huoneenlämpöön. Paistovalmiin kinkun sisälämpötila on +10 astetta. Tähän lukemaan pääseminen vie jälleen useamman tunnin.

Unohda paistomittari

Kinkun paistamista voi aina yrittää ilman paistomittaria. Paistoaika on tunnista puoleentoista tuntiin per kilo, mutta mikään kello ei kerro kinkun sisälämpötilaa. Kinkku on valmis, kun sen sisälämpötila on 75-80 astetta.

Uuniin kinkku asetellaan niin, että potkaosa tulee oven eteen. Paistomittarin paikka on keskellä kinkkua. Se asetellaan hieman vinoon niin, että lukemat näkyvät ilman uunin oven avaamista. Paistomittaria voi tarkkailla vaikka taskulampun avulla ja seurata, miten paistaminen etenee.

Kärvennä kinkku liian kuumassa uunissa

Jos uunin lämpötila on liian korkea, kinkku kypsyy nopeasti ja lihasnesteet juoksevat ulos. Tuloksena on kuiva kinkku. Nesteet alkavat tihkua ulos, kun kinkun sisälämpötila on 70 astetta.

Paistomittari on joulukinkun ja paistajan paras ystävä.
Potka kohti ovea! Nyt kinkku menee väärinpäin uuniin.Sari Selin / Yle

Salonen suosittelee paistamaan kinkun ritilällä, jotta se kypsyisi mahdollisimman tasaisesti. Koska kinkusta valuu rasvaa ja nesteitä, uunin pohjalle asetetaan uunipannu, jossa on tilkka vettä.

Ensimmäiset puoli tuntia kinkkua voi paistaa 200 asteessa, jotta sen pinta hitsautuu kiinni. Sen jälkeen lämpötila lasketaan 100-125 asteeseen. 75-asteinen kinkku on mehevä, 80-asteinen hieman ylikypsä ja murea. Kukin paistaa kinkun oman makunsa mukaan.

Polta kuorrutus

Jos kaikki on tähän saakka mennyt nappiin, on vielä mahdollista polttaa kinkun sinappihuntu uunissa.

Kun kinkku on saatu paistettua, sitä jäähdytetään noin tunnin ajan. Sen jälkeen kinkusta poistetaan mahdollinen verkko ja sen alla olevat nahka ja rasvakerros. Keittiömestari Salonen antaa kinkun vetäytyä seuraavaan päivään, ja poistaa nahan ja rasvan vasta silloin. Hänen mielestään kinkun maku on parhaimmillaan, kun sen antaa tekeytyä.

Perinteisesti kinkku kuorrutetaan sinapilla. Halutessaan sinappiin voi sekoittaa kananmunaa tai hunajaa. Päälle sirotellaan korppujauhot ja asetellaan neilikankukkia. Kuorrutetta paistetaan 225-250 asteessa, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Jos unohtaa tarkkailla uunia, saattaa pinta kärähtää.