Joulukuusikaupan sesonki alkaa viikonloppuna

Joukukuusikauppa odottaa vielä kovimman sesongin alkua. Perinteisesti vilkkainta on viimeisenä viikonloppuna ennen joulua. Yritykset ovat hankkineet kuusia jo lokakuusta lähtien, mutta viimeisen viikon aikana kuusen hankkivat koteihinsa yksityiset asiakkaat.

Kotimaa
Milla ja Minna Kouri
Milla Kouri on siskonsa Minnan kanssa myynyt kuusia lapsesta lähtien Rovaniemen Saarenkylässä perheen joulukuusiviljelmällä.Raimo Torikka / Yle
Kuusikauppias Milla Kouri
Kuusikauppias Milla Kouria haastattelee Raimo Torikka.

Vuosittain Suomessa arvioidaan jouluvalojen syttyvän noin puoleentoista miljoonaan joulukuuseen. Vuonna 2012 Taloustutkimuksen mukaan 54 prosenttia kotitalouksista hankki joulupuun. Tämän lisäksi tulevat julkisiin tiloihin hankitut kuuset.

Omista tai suvun metsistä haetaan noin 300 000 kuusta. Ulkomailta tuodaan noin 150 000 kuusta. Metsähallitus myy vuosittain noin 1200 mobiilikuusta Pohjois-Suomessa ja suoraan myyntipisteistään suunnilleen saman verran.

Loput kuuset ovat lähtöisin suomalaisten kuusiviljelmiltä ja ne kulkevat pääosin kuusikauppiaitten suomalaisten koteihin, julkisiin tiloihin ja yrityksiin.

Kuusikaupan sesonki alkamassa

Yli miljoona kuusta on lähtöisin suomalaisilta kuusiviljelmiltä. Lapissa viljelmiä on vain muutamia. Rovaniemellä kuusia kasvattaa Kourin perhe aivan Rovaniemen keskustan kupeessa Saarenkylässä.

Kourit myös myyvät kasvattamansa kuuset suoraan palstaltaan. Kauppaa on käyty pitkin syksyä, mutta vilkkain aika on yhä edessä.

- Rovaniemellä on niin paljon matkailuyrityksiä, että tarvitaan sitä joulun tunnelmaa jo loka-marraskuussa. Mutta perheiden ja yksityishenkilöiden sesonki alkaa siinä itsenäisyyspäivän jälkeen ja kiihtyy loppua kohden kovaa tahtia. Yleensä 19. päivä on se aika jolloin tulee oikein ryysis, kertoo vuosien kokemuksistaan kuusikauppias Milla Kouri.

Kapea parimetrinen on halutuin

Rovaniemen torilla kuusia myy neljä kauppiasta. Ostajia ei alkuviikon räntäsateessa Rovaniemen torille juuri uskaltautunut. Kauppiaat luottavat kuitenkin tahdin kiihtyvän myös heillä. Joulun lähetessä ei keleillä ole merkitystä.

- No vielä on vähän hiljaista ollut, mutta eiköhän se tässä loppuviikkoa kohti ala pikkuhiljaa tahti kiihtymään. Kyllä se kiireisin aika on varmaan tulevana viikonloppuna ja sitten ehkä maanantai ja tiistai vielä, arveli kuusikauppias Antti Karvonen.

Antti Karvonen aloitti kuusikaupan kolmetoistavuotiaana kotipihallaan ja viimeiset vuodet Rovaniemen torilla. Nyt Karvonen on tehnyt kuusikauppaa pian kaksikymmentä vuotta.

Lappilaisten maku vaihtelee kuusien osalta kovasti ja trendejä tulee, mutta yksi on ylitse muiden. Sen tietää kuusikauppias ja osaa hankkia myytävät kuusensa sen mukaisesti.

- Kyllä se menevin kuusi on se reilu kaksimetrinen. Monesti vielä vähän kapean mallinen niin ei vie sitten koko olohuonetta, kertoo Antti Karvonen.

Kuusenhaku on perinteinen perhetapahtuma

Suomalaisen perinteeseen kuuluu kuusenhaku yhdessä perheen kanssa metsästä. Tämä on tietenkin luonnollista maaseuduilla kun omat tai suvun metsät ovat vieressä. Viljelmältä se onnistuu myös maattomille kaupunkilaisille.

- Monesti just lapsiperheet tulevat pulkkien kanssa ja ovat varannut tunnin aikaa vietettäväksi. On huomattavasti helpompi lähteä tällaiselle viljelmälle kun lähteä perheen voimin hakemaan sitä kuusta ihan metsästä, Milla Kouri sanoo.

Lähteet: Joulupuuseura, Taloustutkimus