1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joulun alla kiihtyvä pakettiralli rassaa busseja ja kauppoja

Nettimyynti on lisännyt bussien rahtiliikennettä. Lähestyvän joulun johdosta linja-autojen rahtitilat suorastaan pullistelevat paketeista. Myös postipaketteja välittävien pienten myymälöiden työtaakka on kasvanut hurjasti.

Kotimaan uutiset
linja-autonkuljettaja lastaa paketteja linja-autoon
Ville Välimäki / Yle

Rahtiliikenne on lisääntynyt räjähdysmäisesti busseissa. Eniten pakettiliikennettä on lisännyt jatkuvasti kasvava nettimyynti. Lähestyvä joulu tuo kuljetettavaksi yhä enemmän paketteja.

Osa linja-autonkuljettajista vaatii lisätiloja pakettiliikenteeseen, etenkin kun henkilöliikenne on vähentynyt. Bussinkuljettaja Leo Lehtosen mielestä nykyiset autot eivät ole parhaita mahdollisia pakettiralliin.

– Nyt kun matkustajamäärät ovat vähentyneet, niin sellaiset vanhanajan seka-autot olisivat käteviä. Niissä on suuremmat tavaratilat takana ja pikkuinen tila henkilöille. Se riittäisi aivan hyvin, sanoo Lehtonen.

Tavaratilan tehokas käyttö vaatii Lehtosen mukaan ahtaajan taitoja. Aikataulussa pysyminen on välillä vaikeaa, kun pakettien käsittelyyn ei ole varattu riittävästi aikaa, kertoo Lehtonen.

Paketit ovat lisänneet työtä myös kaupoissa

Myös postipaketteja välittävien pienten kauppojen myyjät raatavat entistä enemmän, kun pakettivälitys kasvaa lähes päivittäin.

Hämeenlinnan Valintatalon Kati Nieminen sanoo, että luppoaikaa jää vähän ja työpäivä kuluu nopeasti.

– Kyllähän paketit työllistävät. Näin joulun alla niitä tulee kiitettävästi joka päivä. Välillä tuntuu, että pitäisi olla monessa paikassa samaan aikaan.

Lue seuraavaksi