1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joko Tampereen keskusareenan rakentaminen käynnistyy? Asiasta kerrotaan tänään

Tampereen kaupunki ja rakennusyhtiö NCC kertovat tänään aamupäivällä Tampereen kansi- ja keskusareenahankkeessa tapahtuneista muutoksista. Kokosimme yhteen hankkeen tähänastiset vaiheet.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Tampereen suunnitellusta monitoimiareenasta
Studio Daniel Libeskind for NCC

Hanke Tampereen keskustaan junaradan päälle rakennettavasta kannesta ja monitoimihallista käynnistyi keväällä 2009. Sitä vei eteenpäin Rikard Bjurströmin johtama Tampereen Keskusareena Oy. Alunperin haaveiltiin, että hallissa olisi voitu pelata jo vuoden 2012 jääkiekon MM-kisoja.

Marraskuussa 2010 esiteltiin yhdysvaltalaisen arkkitehdin Daniel Libeskindin suunnitelmat. Niissä rautatien päälle, areenan ja Sorinsillan väliin oli piirretty yhtenäinen kansi. Monitoimihallin lisäksi alueelle oli suunniteltu liike-, hotelli- ja asuinrakennuksia yhteensä runsaat 60 000 neliötä.

Keväällä 2011 hallin kustannusarvio oli noin 100 miljoonaa euroa ja koko hankkeen 400 miljoonaa euroa.

Suunnitellaanko halvempaa?

Tampereen kaupunki hyväksyi hankkeen ja alueen asemakaavan muutoksen kesäkuussa 2011. Kaupungin rahoitusosuudeksi hyväksyttiin tuolloin 23 miljoonaa euroa.

Hankkeesta tehtiin lukuisia valituksia eri oikeusasteisiin. Viimeisetkin valitukset hylättiin korkeimmassa hallinto-oikeudessa keväällä 2013. Bjuström arvioi tuolloin, että rakentaminen voisi alkaa keväällä 2014 ja halli olisi valmis 2,5 vuoden kuluttua siitä.

Tämän vuoden maaliskuussa kaupunki kyllästyi lukuisiin viivytyksiin hankkeen toteutuksessa ja rahoituksen hankkimisessa. Se kertoi aikovansa neuvotella yhdessä rakennusyhtiö NCC:n kanssa monitoimihallin toteuttamisesta myös muiden kuin Tampereen Keskusareena Oy:n kanssa. Keväällä arvioitiin myös, että jos hanke etenee toivotulla tavalla, se voisi valmistua vuonna 2019. Asia oli tarkoitus saada valtuuston käsittelyyn tänä syksynä – tässä ei kuitenkaan onnistuttu.

Syyskuussa kaupungin hanketyöryhmässä mukana oleva jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola arvioi, että halli pitäisi suunnitella uudelleen ja kustannuksia olisi karsittava.

Tampereen kaupungin mukaan hankkeessa on nyt tapahtunut muutoksia. Tämänhetkisestä tilanteesta pidetään tiedotustilaisuus keskiviikkona aamupäivällä. Paikalla ovat sekä kaupungin että rakennusyhtiö NCC:n edustajat.

Lue seuraavaksi