Haglundilla ei ole tietoa Rovajärven uusista aseista

Rovajärven ampuma-alueen laajennuksen syyt jäävät yhä arvailujen varaan.

Kotimaa
panssarivaunu ampuu Rovajärven harjoitusalueella
Taistelupanssarivaunu Leopard 2A4 ampui Rovajärvellä vuosi sitten.Miska Reuhkala / Puolustusvoimat

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) ei vahvista epäilyjä uusien asejärjestelmien käytöönotosta Rovajärven ampuma-alueella. Hän kuitenkin myöntää, että asejärjestelmien käyttöönottoon tarvitaan harjoitusalueita. Rovajärven ampuma-alue on Puolustusvoimien pääampuma-alue

Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vr.) vaatii perusteluja sille, miksi Puolustusvoimat haluaa itselleen Rovajärvellä entistäkin laajemmat alueet. Ampuma-alueen suunniteltu laajennus Sodankylän suuntaan on yksi kiistanalaisimpia kysymyksiä Itä-Lapin maakuntakaavan laadinnassa.

Mustajärven mukaan jo aiemmalla kaavoituskierroksella on kerrottu, että laajemmat alueet halutaan käyttöön suurempia aseita varten.

- Onko mahdollista, että Rovajärvellä varaukset liittyvät siihen, että siellä käytettäisiin liitopommeja ja ohjuksia, kysyi Mustajärvi eduskunnan budjettikeskustelussa tiistaina.

- Minulla ei ole mitään tietoa, että sinne tulisi jotain uusia asejärjestelmiä mutta tietenkin meillä on nämä JASSM-järjestelmät ja muut tulossa käyttöön. Niiden harjoitteluun ja niin edelleen tarvitaan alueita, vastasi Haglund.

Haglund ei kuitenkaan tarkentanut onko Rovajärvi tällainen alue.

Jatkossa Ilmavoimien Hornet-hävittäjät pystyvät ampumaan erilaisia ohjautuvia pommeja sekä ohjuksia ilmasta maakohteisiin. Uusien pommien käyttöönotto alkaa ensi vuonna ja niiden lisäksi tulee liitopommeja. JASSM-ohjusten käyttönotto alkaa vuodesta 2016 lähtien.

- Rovajärvi on tärkeä alue mutta kyllä siihen on pyritty löytämään sitä hyvää yhteishenkeä paikallisten kanssa ja se on tietenkin vaikeata niin kuin on kaikilla näillä puolustusvoimien alueilla. Se ei ole mikään uusi asia, korosti Haglund.