Yläkoulu kiristi rangaistuksia tupakoinnista – ei käryjä pian 3 vuoteen

Ådalenin koulussa Kruunupyyssä on runsaat 260 oppilasta. Meneillään on jo kolmas vuosi, jolloin yksikään oppilas ei ole jäänyt kiinni tupakoinnista kouluaikana, vaikka valvontaa on tehty entiseen malliin. Rehtori kiittää asiasta fiksuja oppilaita, tiukkoja sääntöjä ja oikeaa asennetta. Sinisilmäinen hän ei silti ole: osa polttaa varmasti kouluajan ulkopuolella.

Kotimaa
Nainen polttaa tupakkaa.
Yle

Yläkoulu otti käyttöön tiukat säännöt vajaa 3 vuotta sitten. Jos jää kiinni tupakoinnista, joutuu tulemaan vanhempien kanssa kouluun keskustelemaan asiasta. Toisen käryn käytyä tulee jälki-istuntoa, ja kolmannesta tulee jo poliisiasia.

Tuolloin koulussa oli rehtori Tom Forsströmin mukaan hyvät ysiluokkalaiset, jotka antoivat hyvän esimerkiksi nuoremmilla. Se on jatkunut: kukaan ei ole jäänyt kiinni tupakasta sitten sääntöjen kiristämisen.

Samat tiukat säännöt ovat käytössä muissakin Pietarsaaren seudun yläkouluissa. Niissäkin tilanne on parantunut, mutta Kruunupyyn nollalinja on saanut rehtorikollegat kyselemään ainakin leikkisästi valvonnan perään:

– On sanottu että te ette varmaan valvo – ei voi olla totta, että teillä on näin hyvä tilanne! Valvontaa ei kuitenkaan ole muutettu mitenkään, sanoo Forsström.

Nuuskan suhteen saa nyt olla tarkkana

Tiukkaa tupakkalinjaa on tuotu esiin myös vanhempainkokouksissa, ja kaikki ovat tyytyväisiä tilanteeseen. Oppilailtakaan ei ole Forsströmin mukaan kuulunut nurinaa tiukoista säännöistä. Rehtori ei ylipäänsä usko, että pelotteet ovat ainoa tai pääsyy tupakoimattomuuteen:

– Uskon, että se on ihan asennekysymys. Siinä on monta tekijää.

Sinisilmäinen olisin, jos väittäisin, ettei kukaan ole polttanut tänä aikana. Mutta kouluaikana sitä ei ole tapahtunut.

Rehtori Tom Forsström

Kruunupyyn yläkoulua käyvät ovat silti ihan tavallisia nuoria, muistuttaa rehtori. Hän tietää, että on niitäkin, jotka polttavat.

– Erittäin sinisilmäinen olisin, jos väittäisin, ettei kukaan ole polttanut tänä aikana. Mutta kouluaikana sitä ei ole tapahtunut, ja se on hyvä.

Takapakkia on tullut siinä, että nuuskaamista on paljastunut muutaman tapauksen verran eli aiempaa enemmän. Nuuskan suhteen linja on sama kuin tupakan, ja rehtori toivoo, ettei kyse ole tupakointia korvaavasta harrastuksesta. Sen suhteen ollaan nyt varuillaan.

Forsström uskoo, että tupakointi on kaikkineen käynyt vähemmän muodikkaaksi. Tiukentuneet rajoitukset ovat saaneet monet tupakoitsijat miettimään, onko touhu ylipäänsä tarpeellista.

– Uskon, että ollaan menossa parempaan suuntaan. Ainakin meillä päin tuntuu siltä!