Bensan hinta pudonnut ennätyksellisen alas Jyväskylässä

Jyväskylän seudun liikenneasemilla polttonesteistä käydään kovaa hintakilpailua. Esimerkiksi Jyväskylän Seppälästä on saanut alkuviikon ajan maan halvinta bensaa, kertoo polttoaineiden hintaa verkossa seuraava sivusto.

talous
Bensa lopussa
Mari Nupponen / Yle

Polttoaineiden hinta on laskenut raakaöljyn hinnan tippumisen ja ketjujen välisen kilpailun seurauksena poikkeuksellisen alas, sanoo sanoo Neste Oilin myyntipäällikkö Olli Pyykönen.

– Alhaisiin bensiini- ja dieselhintoihin vaikuttaa raakaöljyn hinnanlasku. Toinen vaikuttava tekijä on USA:n dollarin ja euron välinen valuutan vaihtokurssi. Nämä kaksi päätekijää ohjaavat hinnan kehitystä, mutta tietysti myös alueellinen kilpailu vaikuttaa. Jyväskylän seudulla on kova kilpailu ja yleisestikin markkinat ovat kovasti kilpailtuja ja kilpailu on jatkuvaa, toteaa Pyykönen.

Hinnan ennustaminen vaikeaa

Pyykösen mukaan raakaöljyn hinnanlasku on yllättänyt maailman, joten hintakäänteiden ennustaminen on vaikeaa.

– Kesällä kun tynnyrihinta oli 115 dollaria barrelilta, jos olisi kysytty, että onko hinta 60 dollarin tuntumassa tähän aikaan, niin sitä ei olisi kukaan osannut ennustaa. Paras arvaus tulevasta hintatasosta lähitulevaisuudessa on tämän hetkinen hintataso.

Liikenneasemien ja polttonestekaupan toimialajohtaja Heikki Tervanen Osuuskauppa Keskimaasta näkee, että Suomessa verotus vaikuttaa eniten polttoaineen hintoihin.

– Veroa on noin 60 prosenttia polttoaineen hinnasta. Silloin raakaöljyn liikkeet tulevat viiveellä ja jäävät vähäisemmäksi. Tämä paikallinen kilpailu taitaa olla suurempi selittävä tekijä täällä Keski-Suomen alueella, arvioi Tervanen.

Joulun ajan pitkämatkalaisille Tervanen ei uskalla ennustaa polttoaineen hintakehitystä.

– En usko, että polttoaineen hinta hirvästi enää voi tulla alemmaksi, osin hinta on jo kestävyysrajalla. Nämä ovat kyllä ennätyshintoja, mitä tällä hetkellä asiakkaille tarjoillaan, summaa Tervanen.