Hyppää sisältöön

Helsinki on hylkäämässä Siemensin metron automatisoinnissa

HKL suunnittelee metron automatisointisopimusten purkua Siemensin kanssa. HKL-liikelaitoksen johtokunta käsittelee asiaa torstaina.

HKL ja Siemens testasivat automaattimetroa viime toukokuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

HKL suunnittelee purkavansa sopimukset metron automatisoinnista. HKL-liikelaitoksen johtokunta käsittelee asiaa ylimääräisessä kokouksessa torstaina. Esityksen mukaan automatisointisopimus sekä vuonna 2012 tehty niin sanottu etenemissopimus HKL:n ja Siemensin välillä puretaan.

HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskosken esityksessä katsotaan, että Siemens on rikkonut sopimusta eikä ole edennyt hankkeessa sopimusten mukaisesti. Jo noin neljän vuoden mittaiseksi arvioitu viivästyminen automatisoinnissa näyttää venyvän edelleen.

Takkuillen edennyt automatisointi on uhannut viivästyttää entisestään Länsimetron liikennöinnin aloitusta. Länsimetro on tarkoitus avata liikenteelle syksyllä 2016.

Allianssimalli ei miellytä

Sotkuun haettiin vielä ratkaisua niin sanotusta allianssimallista. Siinä hankkeelle olisi asetettu tavoitehinta, jonka alittava tai ylittävä summa olisi jaettu osapuolten kesken. Enemmistö HKL:n johtokunnan jäsenistä on kuitenkin ollut sopimuksen purun kannalla jo aiemmin. Myös aiemmin empinyt johtokunnan puheenjohtaja, vihreiden Otso Kivekäs on kääntynyt sopimuksen purkamisen kannalle.

– Hankehan on ollut ongelmissa jo pitkään. Ei ole edellytyksiä sille, että projekti valmistuisi ilman kohtuuttomia kustannusylityksiä ja kohtuuttomia aikatauluviiveitä. Tämän takia on parempi purkaa sopimus, koska meillä on vaihtoehto, että me saamme länsimetron ilman automatisointia toimimaan, toteaa Kivekäs.

Kivekäs pitää ilmiselvänä, että vyyhtiä puretaan aikanaan oikeusasteiden käsittelyssä.

Nyt tarkoituksena on käynnistää välittömästi lisähankinnat, joiden avulla ilman automatisointia jäävät metrot saadaan kulkemaan syksyyn 2016 mennessä.

Automaattimetroon on tarkoitus siirtyä vuonna 2021, jolloin laituriovet saadaan käyttöön ja vanhat metrojunat poistuvat liikenteestä.