1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruplan alamäki tasaantui hieman iltapäivällä – kymmenesosa arvosta huvennut

Venäjän keskuspankki harkitsee lisätoimia ruplan arvon vakauttamiseksi ja arvioi omaa viimeöistä päätöstään ohjauskoron nostamisesta erittäin huonoksi.

Ulkomaat
Pekka Sutela
Professori Pekka Sutela kommentoi ruplan romahdusta Yle Uutisten 20.30 -lähetyksessä tiistaina.

Venäjän ruplan kurssi on iltapäivän aikana hieman vakaantunut. Sen arvosta oli alkuiltaan mennessä silti huvennut 11 prosenttia suhteessa dollariin ja 13 prosenttia suhteessa euroon tämän päivän aikana.

Venäjän keskuspankki ilmoitti harkitsevansa lisätoimia ruplan kurssin vakauttamiseksi ja vahvisti ruplan olevan kriittisessä tilassa.

– Emme voineet kuvitella tätä edes pahimmissa painajaisissamme vuosi sitten, keskuspankin varapuheenjohtaja Sergei Shvetsov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Keskuspankin viimeöinen poikkeuksellinen koronnosto ei onnistunut pysäyttämään ruplan arvon syöksyä. Keskuspankki nosti viime yönä ohjauskorkonsa 10,5 prosentista 17 prosenttiin. Pankki pyrki näin tukemaan ruplaa, jonka arvo on puolittunut vuoden aikana. Shvetsovin mukaan päätös oli joko "erittäin, erittän huono" tai "erittäin huono".

Rupla ehti menettää tänään toistakymmentä prosenttia lisää arvostaan muutamassa tunnissa. Eurolla sai iltapäivällä sata ruplaa.

Eurojen hamstraaminen on alkanut Venäjän suurkaupungeissa. Talouslehti Financial Timesin kirjeenvaihtaja kuvasi nähneensä moskovalaisten nostavan nipuittain sadan euron seteleitä.

Yhdysvallat: Ruplan kohtalo Kremlin omaa syytä

Rupla on ollut kehnoissa kantimissa öljyn hinnan halpenemisen ja Venäjään Ukrainan kriisin vuoksi kohdistuneiden talouspakotteiden johdosta. Nyt luottamus näyttää mennen myös Venäjän keskuspankkiin.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry arvioi Lontoossa tiistaina, että Venäjän vastaisista talouspakotteista olisi voitu luopua kuukausia sitten, jos Venäjän johto olisi antanut siihen aihetta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan on syyttänyt ruplan alamäestä länttä. Putinilla on ruplan kohtalossa paljon pelissä, sillä hänen suosionsa on perustunut venäläisten vaurastumiselle ja olojen vakauttamiselle.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan syytti tiistaina tv-haastattelussa lännen pyrkivän pakotteillaan kaatamaan Venäjän hallituksen.

– Tottakai pakotteet tekevät kiepää. Ei niissä ole mitän hauskaa. Mutta ne eivät ole meidän ongelmamme, vaan Euroopan unionin, Yhdysvaltain ja muiden maiden ongelma, Lavrov sanoi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi