Hyppää sisältöön

Timo Sokurasta Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja

Kansallisoopperan tuottaja Timo Sokura on valittu Lappeenrannan kaupunginteatterin uudeksi johtajaksi.

Kuva: Yle

Lappeenrannan kaupunginteatterin uudeksi johtajaksi on valittu Kansallisoopperan tuottaja Timo Sokura. Teatterinjohtajan valintaan liittyi yllätysmomentti, sillä kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry esitti lautakunnalle Rauman kaupunginteatterinjohtajan valitsemista teatterin johtoon.

Sokura valittiin Lappeenrantaan selvällä kannatuksella. Kulttuurilautakunta äänesti johtajavalinnasta, äänestyksessä 11 jäsentä kannatti Sokuraa ja yksi Ranniota. Sokura aloittaa työnsä Lappeenrannassa ensi elokuussa. Kevään aikana hän kuitenkin suunnittelee teatterin ensi kauden ohjelmiston.

– Olin varautunut siihen, että tämä oli tässä. Oli täysi yllätys, kun tänään sitten soitettiin, kommentoi Sokura tuoreeltaan valintaansa.

Timo Sokura on tullut viime vuosina Lappeenrannassa tunnetuksi teatteriyleisölle muun muassa Lappeenrannan Balettigaalan juontajana. Monet tuntevat hänet kuitenkin jo kauempaa, sillä Sokura on syntynyt ja käynyt koulunsa Lappeenrannassa. Syntymäkaupungissaan hän asui 19-vuotiaaksi asti.

Ura alkoi Lappeenrannassa

Lappeenrannassa alkoi myös hänen teatteriuransa vuonna 1969, jolloin nuori Sokura oli mukana Lappeenrannan kaupunginteatterin oppilaskoulussa. Koulussa opastettiin  lapsia ja nuoria teatterin maailmaan. Oppilaskouluaikana Sokuran elämään tuli mukaan myös tanssi, jota Sokura opiskeli Sonja Tammelan balettikoulussa ja myöhemmin Kansallisoopperan balettikoulussa. Lisäksi Timo Sokura opiskeli tanssia Brysselissä.

Tanssijana hän on työskennellyt muun muassa Suomen kansallisbaletissa ja Tanssiteatteri Raatikossa. Viimeiset neljä vuotta Timo Sokura on ollut Kansallisoopperan tuottajana. Sitä ennen hän toimi neljä vuotta Kemin kaupunginteatterin johtajana.

Sokura on nyt muuttamassa mielellään takaisin Lappeenrantaan. Asuntoakin hän on etsinyt jo syksystä asti. Lappeenrantaan muutto on uudelle teatterinjohtajalle itsestäänselvyys.

– Totta kai muutan Lappeenrantaan, Sokura sanoo.

Teatterinjohtajana Sokura haluaisi huomioida mahdollisimman hyvin eri ikäryhmät ja yleisöt.

– Olen aina tottunut tekemään kansanteatterityyppistä teatteria yleisölle mahdollisimman monet ikäryhmät ja muut kohdeyleisöt huomioiden. Toivoisin, että yleisö tulee teatteriin ja kehottaisin kaikkia nyt lähtemään sohvalta teatteriin. Itse olen käynyt aika paljon teatterissa 45 vuoden aikana. Koskaan en ole katunut, että lähdin katsomaan elävää taidetta.