1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomus haluaa vapautuvan Kelan johtajapaikan

Kansaneläkelaitoksen valtuutetut päättivät tiistai-iltana, että Kelan johtajamäärä säilyy ennallaan kolmessa. Kokoomusedustajan mukaan täytettävä johtajan paikka kuuluu kokoomukselle.

politiikka
Kelan toimipisteen ikkuna Helsingin Kampissa.
Kansaneläkelaitoksen, eli Kelan toimipisteen ikkuna Helsingin Kampissa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kesällä eläkkeelle jäävän Kelan johtajan Helena Pesolan virka täytetään edelleen.

Kelan valtuutetut päättivät kokouksessaan tiistai-iltana viran täyttämisen periaatteista. Päätös syntyi äänestyksen perusteella luvuin 5–3.

Perussuomalaisten edustajat esittivät johtajan paikan täyttämättä jättämistä, mutta kokoomuksen, SDP:n, keskustan ja vasemmistoliiton edustajat halusivat säilyttää johtajamäärän kolmessa.

Kokoomusta edustavan valtuutettujen jäsenen, kansanedustaja Jukka Kopran mukaan uusi johtaja on kokoomuksen nimettävissä.

– Jos johtajan paikka on poliittinen mandaatti, se on kokoomuksen paikka, sanoi Kopra Yle Uutisille.

Helena Pesola on entinen kokoomuksen kansanedustaja sekä sosiaali- ja terveysministeri vuosilta 1987–1989 Harri Holkerin hallituksessa.

Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Pentti Kettunen (ps.) sanoo, että perussuomalaiset olisivat jättäneet johtajan viran täyttämättä, koska on taloudellisesti vaikea aika.

– Kun toinenkin Kelan johtaja on jäämässä myöhemmin eläkkeelle, olisi voitu siirtyä siihen, että pääjohtaja ja osastopäälliköt muodostavat johtoryhmän.

Kelan pääjohtaja on Liisa Hyssälä. Hän on entinen keskustan kansanedustaja sekä entinen peruspalveluministeri ja sosiaali- ja terveysministeri vuosilta 2003–2010.

Kolmas Kelan johtaja on Mikael Forss.

Kelan johtajapaikka julistetaan hakuun ensi vuonna.

Lue seuraavaksi