Vatikaani hieroi sovintoa feministinunnien kanssa

Vatikaani julkaisi myönteisen raportin yhdysvaltalaisten nunnien varattomien hyväksi tekemästä työstä. Viime vuosina Vatikaani on ollut samojen nunnien kanssa törmäyskurssilla ja syyttänyt heitä liiasta feminismistä ja maallistumisesta.

Ulkomaat
Nunnat tanssivat Leadership Conference of Women Religious -järjestön konfrenssissa Missourin St. Louisissa elokuussa 2012.
Nunnat tanssivat Leadership Conference of Women Religious-järjestön konfrenssissa Missourin St. Louisissa elokuussa 2012.Larry Coyne / EPA

Yhdysvaltalaisnunnat, joita Vatikaani on viime vuosina syyttänyt liiasta feminismistä ja liiasta maallistumisesta, saivat tiistaina yllättäen ylistystä tuoreessa Vatikaanissa julkaistussa raportissa. Myönteiseen sävyyn kirjoitettu raportti kiitteli nunnien pyyteetöntä työtä köyhien hyväksi ja lupasi arvostaa heitä enemmän.

Vatikaanin muuttuneiden äänenpainojen on arvioitu johtuvan uudistushenkisen paavi Franciskuksen katoliseen kirkkoon tuomista uusista tuulista. Franciscus on korostanut linjauksissaan oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaisuutta ja kirkon tehtävää köyhyyden vähentämisessä.

Vatikaani oli ollut törmäyskurssilla yhdysvaltalaisen nunnien järjestön Leadership Conference of Women Religious kanssa kaksi vuotta. Kiista on ollut yksi katolisen kirkon lähihistorian vaikeimmista. Vuonna 2012 Vatikaani otti järjestön tiukkaan valvontaansa ja syytti sitä radikaalifeminismistä, joka ei sen mielestä sopinut yhteen katolisen uskon ja kirkon aborttiin ja ehkäisyyn liittyvien oppien kanssa.

Tuolloin amerikkalaiset katolilaiset tyrmistyivät nunnien arvostelusta. Julkisuudessa ihmeteltiin Vatikaanin naisvihaa ja miesvoittoisen johtajiston ajatuksia.

Tällä kertaa raportti ei puuttunut nunnien mahdollisiin opetuksiin abortista tai ehkäisystä, vaikka se vihjasikin tapoihin palvella kirkkoa uskollisesti.

Aiemmin paavi Franciskus on luvannut edistää naisten asemaa kirkon päätöksenteossa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP