Mystinen uniepidemia piinaa kazakstanilaista kylää

Lääkäreiden mukaan epidemian syynä ei ole mikään bakteeri tai virus eikä kylän maaperästä tai vedestä ole löydetty sellaisia kemikaaleja, jotka voisivat aiheuttaa uneliaisuutta.

tiede

Pohjois-Kazakstanissa sijaitsevassa kylässä on jo parin vuoden ajan kärsitty erikoisesta epidemiasta: osa kylän asukkaista vaipuu uneen jopa päiväkausiksi kerrallaan.

Kyläläisiä tutkineiden lääkäreiden mukaan poikkeuksellisen uneliaisuuden syynä on aivoihin kertyvä ylimääräinen neste. Sitä ei kuitenkaan ole vielä pystytty selvittämään, miksi ylimääräistä nestettä kertyy.

Lääkäreiden mukaan epidemian syynä ei ole mikään bakteeri tai virus eikä kylän maaperästä tai vedestä ole löydetty sellaisia kemikaaleja, jotka voisivat aiheuttaa uneliaisuutta. Narkolepsiaakaan ei pidetä todennäköisenä syynä.

Kyläläiset itse epäilevät syypääksi kylän lähellä sijaitsevia suljettuja uraanikaivoksia, mutta uraania louhineiden kaivosmiehien ei ole todettu kärsivän unisairaudesta. Lisäksi kylässä mitattujen säteilyarvojen kerrotaan olevan normaaleja.

Jotkut kyläläiset epäilevätkin, että kaivoksiin on saatettu haudata kemiallisia jätteitä.

Toisaalta kylässä vieraillut Russia Today -uutiskanavan kuvausryhmä kertoo mitanneensa alueella jopa 16-kertaisia säteilyarvoja siihen verrattuna, mitä normaalin taustasäteilyn pitäisi olla entisten uraanikaivoksen lähellä.

Kylän asukkaiden mukaan epidemia pahenee koko ajan: tällä hetkellä jo 14 prosenttia kylän 600 asukkaasta kärsii salaperäisestä taudista. Muita oireita ovat huimaus, heikotus, uupumus ja muistiongelmat. Jotkut kärsivät myös hallusinaatioista.

Osa sairastuneista on lapsia ja lääkärit pelkäävät, että ylimääräinen neste voi aiheuttaa heille vakavia neurologisia ongelmia.