Koe uusi yle.fi

Tiibetiläismies poltti itsensä protestina Kiinalle

Tiibetiläiset syyttävät Kiinaa kulttuurinsa sortamisesta.

Ulkomaat

Tiibetiläinen mies on kuollut sytytettyään itsensä tuleen vastalauseena Kiinan hallinnolle Tiibetissä. Kyseessä on ensimmäinen polttoitsemurha kolmeen kuukauteen.

Sangye Khar sytytti itsensä tuleen poliisiaseman ulkopuolella Xiahessa läntisen Kiinan Gansun maakunnassa, kertoivat International Campaign for Tibet (ICT) sekä Radio Free Asia.

33-vuotias tiibetiläinen poltti itsensä tiistaiaamuna ja kuoli "protestina kiinalaisten harjoittamaa politiikkaa vastaan Tiibetin alueella", RFA kertoi siteeraten nimettömiä paikallisia lähteitä.

Protestin aikaan viranomaiset olivat pyrkineet nostamaan turvallisuustoimenpiteitä tiibetiläisten kokoontuessa yhteen vuoden keskeisistä uskonnollisista juhlista.

Tiistainen festivaali oli merkittävän tiibetiläisen buddhismin opettajan Tsongkhapan kuolinpäivän vuosijuhla. Tsongkhapa perusti Gelug-perinteen eli niin sanotun Keltaisen hatun opin, jonka tunnetuin edustaja ja uskonnollinen johtaja on Dalai-lama.

Radio Free Asia ilmoitti viranomaisten nostaneen turvatoimenpiteitä alueella ja rajoittaneen teleliikennettä sekä internetin käyttöä miehen poltettua itsensä.

ICT puolestaan kertoi, että "tilanne on alueella kireä".

Poliisi ja paikallinen hallinto Xiahessa ei vastannut uutistoimisto AFP:n soittoihin.

Radio Free Asian sekä ICT:n mukaan vuodesta 2009 lähtien Tiibetissä ja muualla yli 130 ihmistä on protestina sytyttänyt itsensä tuleen, joista suurin osa on kuollut.

Monet tiibetiläiset Kiinassa syyttävät hallitusta uskonnollisesta sorrosta ja heidän kulttuurinsa murentamisesta sitä myötä, kun kiinalaisten etnistä enemmistöä edustavat han-kiinalaiset muuttavat enenevissä määrin historiallisille Tiibetin alueille.

Peking tuomitsee polttamiset ja syyttää niistä maastakarkotettua Dalai-lamaa, joka hallituksen mukaan käyttää munkkeja hyväkseen edesauttaakseen separatistista agendaansa.

Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu vuodesta 1959 Intiassa maanpaossa ollut Dalai-lama on kuvannut polttoitsemurhia epätoivon teoiksi, joita hän ei kykene estämään.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Sukellusveneet

Onko kadonneessa sukellusveneessä enää ketään hengissä? Argentiinalaisaluksesta uhkaa loppua happi

Syyria

Iran, Turkki ja Venäjä yhdistävät voimiaan Syyrian sodan diplomatiassa

Sijoittaminen

Makuutatko sinäkin lapsesi rahoja pankkitilillä? Ei kannata – Kysyimme asiantuntijoilta, miten lapsen varat kannattaisi sijoittaa