1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huippuarkkitehti Viljo Rewellin suunnittelemaa Kaurialan koulua odottaa purkaminen

Hämeenlinnan kaupungin lasten ja nuorten lautakunnan mukaan huonokuntoisen Kaurialan yläkoulun purkamista pitää ryhtyä valmistelemaan. Koululle tärkeintä on, että oppilaat ja henkilökunta pääsevät terveellisiin tiloihin mahdollisimman nopeasti.

Kuva: Kari Mustonen / Yle

Hämeenlinnan kaupunki ryhtyy valmistelemaan viiden sadan oppilaan Kaurialan yläkoulurakennuksen purkamista.

Kaupungin lasten ja nuorten lautakunta päätyi koulun purkamisen valmisteluun yksimielisesti.  Sitä vastoin Kaurialan yläkoulun tulevaisuus ja muut kouluverkon uudistamishankkeet lähtevät uuteen valmisteluun.

Luottamushenkilöiden linjauksen mukaan avoinna on nyt neljä eri vaihtoehtoa, joihin kuuluu esimerkiksi lukioiden tai yläasteiden keskittäminen.

Koulu haluaa terveellisiin tiloihin

Kaurialan koululla kaivataan pikaisesti tietoa siitä, kuinka kauan epäterveellissä tiloissa joudutaan vielä olemaan.

Kaurialan koulun rehtori Pekka Saros sanoo kuitenkin olevansa tyytyväinen siihen, että kokonaan uuden koulun suunnittelu nykyiselle tontille on yksi vaihtoehdoista.

Pääsy terveellisiin tiloihin on kuitenkin koululle ykkösasia.

– Nyt tulisi varmistaa, onko nykyinen koulurakennus käyttökuntoinen vai ei, koska kyse on nuorten, lasten ja henkilökunnan terveydestä. Odotamme tietoa siitä, kuinka kauan näissä tiloissa vielä ollaan ja milloin korvaaviin tiloihin päästään, sanoo Saros.

– Sinänsä  lautakunnan ajatus eri vaihtoehtojen tutkinnasta on hyvä, koska ensimmäisenä vaihtoehtona on uudisrakennuksen saaminen Kaurialan yläasteen nykyiselle tontille. Se kuulostaa hyvältä ajatukselta, kertoo Saros.

"Korvaavia tiloja ei tällä hetkellä ole"

Opetuspalveluiden tilaajapäällikkö Antti Karrimaa ymmärtää Kaurialan koulun huolen, mutta hänen mukaansa kovin nopeasti uusia tiloja ei ole tarjolla.

– Ymmärrän huolen. Valitettavasti tilanne rupeaa tällä hetkellä näyttämään siltä, että kevätlukukausi on se ajankohta on, jolloin väistötiloja pystytään sinne saamaan. Korvaavia tiloja ei tällä hetkellä ole.

Onko koulu turvallinen?

– Kyllä se on niiden lausuntojen mukaan, joita meillä on, on sen verran turvallinen, että siellä voidaan olla kevätlukukausi. Sisäilmatyöryhmä on suositellut, että kevätlukukauden loppuun mennessä sieltä on lähdettävä pois, sanoo Karrimaa.

Oma lisänsä Kaurialan koulun purkamisessa on se, että rakennus on maailmankuulun arkkitehdin Viljo Rewellin suunnittelema. Rakennusta ei ole suojeltu, ja Karrimaan mukaan rakennustarkastus ottaa aikanaan kantaa purkamiseen, jos siihen päädyttään.

Rewellin tunnetuin työ on Toronton kaupungintalo Kanadassa.

Edit: korjattu Rewellin tunnetuin työ Sydneyn oopperatalosta Toronton kaupungintaloksi