Suomen esimerkki toi ilmaisen kouluruoan Englantiin

Englannissa aloitettiin tänä syksynä ilmainen kouluruokailu Suomen esimerkin innoittamana. Koulut on velvoitettu tarjomaan verovaroin kustannettu ateria nuorimmille eli 4–7-vuotiaille oppilaille.

Ulkomaat
Hitherfieldin koululaiset ruokailemassa.
Hitherfieldin koululaiset ruokailemassa Etelä-Lontoossa.Yle

Pöydät notkuvat ilmaisesta ruoasta Etelä-Lontoossa Hitherfieldin koulussa. Koulukeittiön antimet maistuvat 6-vuotiaalle Marleylle:

– Meillä on tänään makkaroita, ja ne ovat herkullisia, Marley kehuu.

Hitherfieldin koulu tarjosi ilmaisen ruoan aiemmin vain kaikkein pienituloisimmille. Muut söivät vanhempien pakkaamia eväitä, joiden laatu vaihteli, sanoo koulun rehtori Chris Ashley-Jones.

– Kaikki lapset saavat nyt hyvälaatuisen lämpimän aterian, se on suuri parannus.

Tunnetut kokit toivat muutokset

Britannian kouluissa tarjoiltavan ruoan laatu parani julkkiskokki Jamie Oliverin kampanjoinnin ansiosta. Esikouluikäisten ilmaista ruokaa puolestaan ajoi Leon-ravintolaketjun perustaja Henry Dimbleby, jolta hallitus tilasi raportin kouluruoan parantamiseksi. Dimbleby haluaa antaa kunnian Suomelle:

– Ilman Suomen esimerkkiä muutosta ei olisi todennäköisesti saatu aikaan. Suosituksemme perustuivat Suomesta saatuun todistusaineistoon, sanoo Dimbleby, jonka ravintolat pyrkivät tarjoamaan terveellistä pikaruokaa.

Henry Dimbleby uskoo, että ilmainen ruoka saadaan lopulta vanhempienkin oppilaiden lautasille, mutta ei uskalla arvailla, milloin.

– Se voi tapahtua vuoden kahden kuluttua tai ensi viikolla. Meidän täytyy vain jatkaa sen puolesta taistelemista.

Suomi ei ole ihmemaa

Englannissa kaikki eivät usko, että ilmainen kouluruokailu on ihmelääke lasten lihomiseen, sillä ylipaino on kasvava ongelma Suomessakin. Tämän myöntää myös terveysasiantuntija Pekka Puska, joka saapui Lontooseen luennoimaan Englannin ravitsemusalan silmäätekeville:

– Täälläkin on huomattu, ettei Suomi ole mikään paratiisi. Varsinkin nuoren väestön lihominen on ongelma, johon meidän täytyy puuttua paljon pontevammin.

Puskan mielestä Suomesta kannattaisi silti ottaa oppia myös tulevaisuudessa.

– Meillä on Suomessa ollut ilmainen, aika terveellinen kouluruoka jo 60 vuotta. Jos sellainen saadaan Englannissa pystyyn, niin sillä olisi varmaan erittäin suuri kansanterveydellinen merkitys.

Terveellisen kouluruoan hyödyt nähnyt Hitherfieldin koulun rehtorikin toisi Suomen mallin kaikille oppilaille.

– Se on minun päätösvaltani ulkopuolella, mutta äänestäisin ehdottomasti sen puolesta, Chris Ashley-Jones sanoo.