Australian pääministeri: Panttivankimies oli poistettu poliisin listalta

Australia aikoo kiristää turvallisuuslakeja entisestään ja tehostaa oikeusjärjestelmää. Hyökkääjä oli vapaalla takuita vastaan ja hänellä oli aseenkantolupa aiemmasta rikostaustastaan huolimatta.

Australian pääministeri Tony Abbott ja hänen vaimonsa Margie laskivat kukkatervehdyksensä pankkivankidraamassa menehtyneiden muistolle. Kuva: Dan Himbrechts / EPA

Australian Sydneyssä panttivankeja maanantaina ottanut mies oli poistettu poliisin valvontalistalta useita vuosia sitten, kertoi Australian pääministeri Tony Abbott keskiviikkona.  Abbott myönsi, että lokakuussa hyväksytyt uudet kiristetyt turvallisuuslait eivät olleet kyenneet estämään hyökkäystä.

Abbott lupasi selvittää perin pohjin, miksi australialaisia järkyttänyttä panttivankidraamaa ei kyetty estämään.

50-vuotiaalla hyökkääjällä Man Monisilla oli myös aseenkantolupa rikostaustastaan huolimatta.

Maanantaina 16 tuntia kestänyt panttivankidraamassa Sydneyn kahvilassa päättyi poliisin rynnäkköön. Kaksi panttivankia ja hyökkääjä saivat surmansa. Poliisi tutkii yhä, surmasiko hyökkääjä panttivangit vai saivatko he surmansa poliisin rynnäkön aikana. Monisia on kuvattu mieleltään järkkyneeksi ja ääriryhmistä innoittuneeksi, mutta hän toimi poliisin mukaan yksin.

Australia aikoo jatkaa turvallisuuslainsäädännön kiristämistä panttivankidraaman jälkeen. Aiemmin syksyllä hyväksytty lakipaketti oli tarkoitettu hillitsemään Australian kansalaisten intoa liittyä Isisin kaltaisten äärijärjestöjen riveihin Irakissa ja Syyriassa, joihin on lähtenyt taistelemaan kymmeniä australialaisia.

Arvostelijoiden mukaan myös Australian oikeus- ja rikosseuraamusjärjestelmä on pahoissa vaikeuksissa ja toimii niukalla rahoituksella. Monis oli vapaana takuita vastaan odottamassa oikeudenkäyntiä avunannosta ex-vaimonsa murhaan ja useista seksuaalirikossyytteistä.

Poliisi oli alun perin suositellut tuomioistuimille, että miestä ei vapautettaisi takuita vastaan. Enempää miestä ei kuitenkaan oltu tarkkailtu, koska hänen syytteensä eivät liittyneet poliittiseen väkivaltaan.

Viime vuonna Monis oli tuomittu yhdyskuntapalveluun Afganistanissa surmansa saaneiden australialaissotilaiden omaisille lähettämiensä loukkauskirjeiden johdosta.

Monis oli ollut poliisin valvontalistalla saavuttuaan Australiaan Iranista 2000-luvun alussa. Vuonna 2009 hänet oli kuitenkin poistettu listalta.