Protestoivat rekkakuskit lähtevät moottorimarssille Helsingissä

Mieltään osoittavat rekkakuskit lähtevät tänään protestiajolle Vuosaaresta Eduskuntatalolle, jonne rekat parkkeeraavat puolen päivän aikaan. Protestiajon järjestäjien mukaan rakennusalalta tutut halpatyömarkkinat ovat tulleet myös kuljetusalalle. Poliisin mukaan ulkomaalaiset rekkakuskit eivät aiheuta liikenteessä ongelmia sen enempää kuin suomalaisetkaan.

Kotimaa
Liikenne rekka kuorma-auto Lappeenranta scania

Protestoivat rekkakuskit lähtivät liikkeelle Vuosaaren satamasta kello 11.00. Rekkojen moottorimarssi etenee hätävilkut päällä Eduskuntatalolle, jonne rekkaletka on pysähtynyt puoliltapäivin. Siellä rekat ryhmittyvät tien reunaan ja Eduskuntatalon pihaan.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n mukaan Suomen laittoman liikenteen valvonnassa on paljon tehtävää ja raskaan liikenteen valvontaa pitäisi lisätä. Toimitusjohtaja Iiro Lehtosen mielestä ulkomaalaisten kuljetusliikkeiden käyttö kaupan ja teollisuuden kuljetuksissa edistää kuljetussopimusten polkuhinnoiitelua. Esimerkiksi Venäjän kaupasta vapautunutta itäeurooppalaista kuljetuspalvelua on tarjolla edulliseen hintaan.

SKAL ry ei ole järjestänyt protestiajoa, vaan se on saanut alkunsa Ruotsin Här stannar Sverige -protestista, jonka tukimielenosoitukset ovat levinneet yhteentoista maahan. Näitä ovat muun muassa Norja, Saksa, Iso-Britannia ja Espanja.

Protestiajon järjestäjät vaativat selvitystä, työskentelevätkö kaikki kuljettajat Suomessa laillisesti. Mieltään osoittavien kuljettajien mukaan liikkuvan poliisin lakkautus on aiheuttanut ongelmia ajoneuvojen valvonnassa.

Helsingin poliisin ylikomisario Pekka Höökin mukaan poliisilaitosten liikennesektorit valvovat liikennettä kuten liikkuva poliisi aiemmin. Höökin mukaan valvonnassa ei ole havaittu, että rikkomukset olisivat ulkomaalaisten aiheuttamia sen enempää kuin suomalaistenkaan.

– Väsynyt kuski tai huonot kiinnitykset ovat aina turvallisuusriski. Tilastojemme mukaan erityisiä yksittäisiä poikkeamia kansallisuuksien suhteen ei voi yksilöidä. Valitettavasti rikkeitä havaitaan sekä suomalaisten että ulkomaalaisten kohdalla.