Led-kynttilät ovat hautausmaiden ongelmajätettä

Led-hautakynttilöiden kasvava suosio aiheuttaa päänvaivaa hautausmailla. Niitä ei saa hävittää tavallisten hautakynttilöiden kanssa, ja omien kierrätysastioiden hankkiminen paristokäyttöisille kynttilöille olisi ongelmallista.

Kotimaa
Hautakynttilöitä
Kuljettajat sytyttävät kynttilöitä teiden varsilla lauantaina kello 12.Päivi Meritähti / Yle

Paristokäyttöisten led-hautakynttilöiden yleistyminen aiheuttaa päänvaivaa hautausmailla. Pattereilla toimiva kynttilä palaa varmemmin ja pidempään kuin oikea kynttilä, mutta jätteenä ne ovat tavallisia hautakynttilöitä ongelmallisempia.

Led-hautakynttilä näyttää ulkoisesti lähes samalta kuin perinteinen valkoinen hautakynttilä, mutta sitä ei saa laittaa hautausmaalla samaan keräyslaatikkoon. Led-kynttilän muovikuoret tulisi laittaa energiajätteeseen, patterit paristokierrätykseen ja sähköosat sähköromun joukkoon.

– Meillä ei toistaiseksi ole tällaiselle jätteelle soveltuvaa keräystä. Niiden järjestäminen olisi ongelmallista, sillä keräyspisteitä täytyisi saada useita, koska hautausmaat ovat niin isoja, Porin seurakuntayhtymän ylipuutarhuri Sari Salow pohtii.

Omat kynttilät kannattaa huolehtia pois

Led-kynttilät eivät hautausmaan työntekijöiden mukaan ole yhtä kestäviä kuin niiden markkinoidaan olevan. Ylipuutarhuri toivoo, että led-kynttilöiden käyttäjät todella huolehtisivat itse myös niiden asiallisesta hävittämisestä.

– Olisi hyvä, että näitä tuonut ihminen veisi ne myös pois hautausmaalta. Ei jätettäisi niitä tuonne sekajätteen joukkoon, ylipuutarhuri Sari Salow sanoo.

Harvoja hautausmaita siivotaan heti joulun pyhien jälkeen. Tavallistenkin kynttilöiden tuojan kannattaa huolehtia itse niiden pois viemisestä, sillä tuuli riepottaa tyhjiä muovikuoria pitkin hautausmaata.