Hyppää sisältöön

Joulukukkien elämä voi jatkua pyhien jälkeenkin

Joulukukat voivat jatkaa elämäänsä vielä joulun jälkeenkin, vaikka seuraavaan jouluun saakka. Esimerkiksi joulutähdestä saa oivallisen viherkasvin, mutta hyasinttia on vaikeampi saada uudelleen kukkimaan.

Kuva: Yle

Joulukukat ilahduttavat joulunaikaan, mutta joulu jälkeen saatetaan seurata sitä, että mitenkähän kauan se kukka vielä on hengissä. Varsinkin suosittu joulutähti voi kuitenkin ilahduttaa parhaimmillaan jopa seuraavanakin jouluna.

–Joulutähteä voi kasvattaa vaikka seuraavaan jouluun saakka. Ongelmana voi kuitenkin olla se, että sitä tulee kastelleeksi liikaa ja juuret kuolevat.

– Jos joulutähteä kastelee hillitysti ja sillä on lämmin ja vedoton paikka, niin silloin joulutähti kasvaa sellaisenaa hyvin kevääseen saakka, kertoo puutarhayrittäjä Esko Asikainen Joensuusta.

Joulutähdestä voi kasvattaa myös näyttävän viherkasvin koko vuodeksi.

– Joulutähdestä saa viherkasvin leikkaamalla sen punaiset latvat pois. Sen jälkeen kasvi alkaa kasvattamaan sivuversoja lehtihankasista. Päivän pituuden lisääntyessä siihen ei tule enää punaisia lehtiä, eikä kukkia, kertoo Asikainen.

Perinteisen joulutähden siitä saa, kun syksyllä pimentää kasvin useammaksi viikoksi. Silloin se voi kasvattaa itselleen sille tyypilliset punaiset latvat. Jotkut suosittelevat parinkin kuukauden pimeää kasvatusjaksoa.

Joulukukista amaryllis kukkii Esko Asikaisen mukaan helposti vielä tammi- helmikuulle asti. Sen jälkeen kukinta lakkaa ja amaryllis alkaa kasvattaa vihreitä lehtiä.

Joulutähdestä saa viherkasvin leikkaamalla sen punaiset latvat pois

Esko Asikainen

– Kesän tullen antaa amarylliksen kuivaa ulkona vaikka marjapensaan alla kuukaudesta kahteen. Syksyllä kukkasipuli laitetaan taas kasvamaan lämpimässä sisätilassa uuteen multaan ja jouluksi on odotettavissa uusia kukkia, neuvoo Asikainen.

Jouluna suosittu hyasintti on Esko Asikaisen mukaan hankala kasvatettava joulun jälkeen, ainakin kukaksi saakka. Sipulit voi kuitenkin istuttaa keväällä puutarhaan ja seurata, miten ne selviävät.

Joulukukka-asetelmissa olevat viherkasvit kannattaa myös hyödyntää joulun jälkeen erillisinä kasveina.