1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Kuningaskuluttaja: Googlen unohduspykälä ei suojaa kauppiaita verkkokritiikiltä

Suomalaisilla on ollut oikeus pyytää oman nimen hakutuloksia poistettavaksi viime keväästä lähtien. Oikeutta on käyttänyt jo 2 500 suomalaista.

internet
googlen logo
Boris Roessler / EPA

Ylen Kuningaskuluttaja sai käsiinsä asiakirjoja, jotka paljastavat, millä perusteella Google kieltäytyy poistamasta hakulinkkejä.

Asiakirjoista käy ilmi, että Googlen hylkäämät suomalaisten hakutulosten piilottamispyynnöt koskevat esimerkiksi kaupallisen tai ammatillisen toimintansa vuoksi kritiikin kohteeksi joutuneita henkilöitä.

Googlen mielestä poistettavaksi ei saa myöskään hakutietoja, joilla on merkitystä henkilön "yrityksen palvelujen mahdollisille kuluttajille". Euroopan tuomioistuimen vahvistama "oikeus tulla unohdetuksi" koskee henkilöitä, ei yrityksiä.

Kaksi poistopyyntöönsä kielteisen vastauksen saanutta on työskennellyt julkisella sektorilla ja joutunut ammatissaan kriitikin kohteeksi. Julkisissa työtehtävissä saatua kritiikkiä tai kriittistä materiaalia – oli se perusteltua tai kiistanalaista – ei siis välttämättä saa katoamaan verkon hakutiedoista vuosienkaan jälkeen. Oikeudella tulla unohdetuksi on poikkeuksensa.

Googlen toiminta perustuu Euroopan tuomioistuimen toukokuiseen päätökseen. Google itse vastusti asiaa.

Googlen kielteisistä ratkaisuista oli tehty Suomessa marraskuun lopulla 20 valitusta Tietosuojavaltuutetun toimistolle. Lopullisen päätöksen tapauksista tekee tietosuojaviranomainen.

Janne Junttila / Kuningaskuluttaja

Lue seuraavaksi