Venäjä aloitti ruplan tukiostot – ruplan kurssi heittelee

Rupla alkoi vahvistua Venäjän valtiovarainministeriön kerrottua, että se aloittaa tukiostot ruplan tukemiseksi. Sen jälkeen kurssi kääntyi jälleen laskuun.

talous
Grafiikkaa
Yle Uutisgrafiikka

Venäjä on aloittanut tukiostot ruplan tukemiseksi, Venäjän valtiovarainministeriö kertoi keskiviikkona. Rupla alkoi vahvistua markkinoilla ilmoituksen jälkeen, mutta kurssi on kääntynyt uuteen laskuun ja jatkanut heittelehtimistä aamupäivän aikana.

Analyytikkojen mukaan uudet hätätoimet ruplan vakauttamiseksi näyttävät jälleen epäonnistuneen.

Valtiovarainministeriö ilmoitti olevansa valmis tekemään tukiostoja 5,6 miljardin euron edestä.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vaati tilannetta hallintaan keskiviikkoaamuna uutistoimisto Interfaxin mukaan.

– Venäjällä on riittävästi valuuttavarantoja kriisin selättämiseksi. Meillä on keinoja tilanteen korjaamiseksi, Medvedev sanoi Venäjän hallituksen ja keskuspankin kokoonnuttua hätäkokoukseen pohtimaan lisätoimia ruplan vakauttamiseksi keskiviikkona. Hätäkokoukseen osallistui myös venäläisten energiajättien Gazpromin ja Rosneftin johtoa sekä muiden suuryhtiöiden johtajia.

Medvedev syytti ruplan vaikeuksien johtuvan Venäjästä riippumattomista syistä. Hän mainitsi syinä öljyn hinnan laskun ja lännen Venäjään kohdistamat talouspakotteet, joiden johdosta venäläispankeilla ja -yhtiöillä ei käytännössä ole pääsyä kansainvälisille lainamarkkinoille.

Venäjän keskuspankki ilmoitti aiemmin keskiviikkona käyttäneensä maanantaina 1,6 miljardia euroa ruplan tukemiseksi.

Myös EU-komissio on huolissaan Venäjän talousuutisista ja aihe on esillä EU:n huomenna alkavassa huippukokouksessa. Kukaan halua Venäjän talouden romahtavan syvään taantumaan, nimettömänä pysytellyt virkamieslähde sanoi uutistoimisto Reutersille.

Lähteet: AFP, Tass, Reuters, AP