1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Presidenttiparille joulukinkku ja jouluhauki Varsinais-Suomesta

Presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä on torstaina aamupäivällä kuhinaa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saavat vastaanottaa joulukukan, joulukuusen, karjalanpiirakoita, luomukasviskorin, jouluhauen ja joulukinkun.

Kuva: YLE

Erilaiset lähetystöt lähestyvät presidenttiparia lahjoineen torstaina. Vehmaan maaseutunuorten puheenjohtaja Arne Puttaa on yksi neljästä vehmaalaisesta, jotka lähtevät viemään Sauli Niinistölle ja Jenni Haukiolle joulukinkkua torstaiaamuna. Lähtö on Vehmaalta kello 6.45.

– Kyseessä on rypsiporsaan kinkku, hieman alle kymmenen kiloa ja valmiiksi suolattuna, Arne Puttaa sanoo.

Sitä, kenen sikaa presidenttipari saa syödäkseen, ei haluta kertoa julkisuuteen. MTK:n Vehmaan puheenjohtaja Elina Heino sanoo, että sianomistajasta ei ole haluttu tehdä julkkista, sillä sikalahja on koko Vehmaan yhteinen.

Kinkun suolaaja sentään suostutaan paljastamaan.

– Satu Tuominen sen suolaa, Arne Puttaa sanoo.

Puhe presidentille jännittää

Kasvinviljelijä ja lihasikojen kasvattaja Arne Puttaa on saanut kunniatehtävän pitää tasavallan presidentille puheen.

– Vähän on jännittävä tilanne, mutta samalla myös mielenkiintoinen.

Puttaa paljastaa etukäteen, mitä aikoo Sauli Niinistölle sanoa.

– Aion kertoa hänelle nykyajan ruokatrendeistä ja tuottajien vastuusta. Myös siitä, että ihmiset ovat nykyään enemmän tietoisia siitä, mitä syövät, ja se on hyvä asia, Arne Puttaa kertoo.

Aion kertoa hänelle nykyajan ruokatrendeistä ja tuottajien vastuusta.

Arne Puttaa

Vaikka mies on viemässä nyt joulukinkkua ensimmäistä kertaa presidentille, ensimmäistä kertaa julkisuudessa hän ei suinkaan ole. Mies tuli tunnetuksi suositun Böndeboogie (siirryt toiseen palveluun)-videon myötä.

Vehmaan maataloustuottajat ovat luovuttaneet joulukinkun Tasavallan presidentille aiemmin jo 17. kertaa.  Kaikki alkoi Ahtisaaren kaudella vuonna 1997.

– Eräs paikallinen maataloustuottaja keksi, että mitä jos vietäisiin presidentti Ahtisaarelle joulukinkku, ja Ahtisaari hyväksyi asian, kertoo MTK:n Vehmaan puheenjohtaja Elina Heino.

Jouluhauki Korppoosta

Perinteinen presidentin jouluhauki luovutetaan tasavallan presidentille niin ikään torstaina. Kekkosen ajoista lähtien kunniatehtävä on langennut korppoolaisille kalastajille. Tosin joinain vuosina haukea ei ole saatu pyydystettyä, ja kaikki presidentit eivät ole jänkäkoiraa pöytäänsä halunneet.

Tänä vuonna hauki on Korppoon vesiltä ylös saatu, ja Mäntyniemeen se myös kiikutetaan. Korppoon Gyltössä asuvalla Tom Jalaksella on tarjota kaksikin haukea, hieman yli kaksikiloinen ja toinen vähän yli viisikiloinen.

– Itse en haukea lähde viemään, sanoo vaatimattoman oloinen Tom Jalas.

Vielä keskiviikkoiltapäivänä Jalas ei osannut sanoa, kumpi hauista presidenttiparille lähtee, vai lähteekö kumpikaan.

– Taidan vielä tänään käydä kalassa, jos saisi vielä kolmannen vaihtoehdon, Tom Jalas pohtii.