1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Influenssakausi rantautuu tavanomaista aikaisemmin

Talven influenssakauden arvellaan starttaavan jo vuodenvaihteessa. Taudista saattaa tulla tavallista ärhäkämpi, etenkin vanhuksille.

Kuva: Yle

Talven influenssakauden arvellaan starttaavan reilusti totuttua aikaisemmin. HUSin tietoon on jo tullut tautitapauksia, mutta varsinaisen kauden arvellaan saapuvaksi vuodenvaiheessa. Parina edeltävänä talvena influenssakausi on käynnistynyt vasta tammikuun lopulla.

Monet kunnat ovatkin aikaistamassa riskiryhmien joukkorokotuksia.

– Nyt on oikea aika mennä ottamaan rokote, sillä kestää pari viikkoa, että sen teho on parhaimmillaan, HUSin infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen sanoo.

Ärhäkkyys vielä arvoitus

On vielä epävarmaa, kuinka ärhäkkä tauti jyllää tänä talvena. Ennusmerkkejä kuitenkin on, että tauti olisi tavallista rankempi, jos virus rantautuu Eurooppaan Pohjois-Amerikasta.

– Jos sellainen tulisi valtavirukseksi Eurooppaan ja Suomeen, niin silloin odotetaan ikääntyvien ihmisten vakavia sairastumisia ja myös kuolemia, Ruotsalainen painottaa.

Lopullinen varmuus viruksen voimasta saadaan vasta, kun kausi pääsee vauhtiin.

Se, poteeko influenssaa vai normaalia räkätautia, voi olla vaikea havaita.

– Klassiset influenssan oireet ovat korkea kuume, voimakkaat lihas- ja nivelkivut, voi olla myös yskää ja nuhaa. Uutta puolestaan on se, että influenssa voi olla hyvin vähäoireinen tai jopa oireeton, mutta siitä huolimatta tartuttava, Ruotsalainen sanoo.

Lääkäri ohjeistaa taudinsaaneita pärskimään hihaan, ja jokaisen on syytä pestä käsiä ahkerasti.