Opiskelijoilta joululahjaksi videojoulukalenteri koltansaameksi

Internet on täynnä videojoulukalentereita, mutta tänä vuonna sinne ilmestyi jotain uutta; joulukalenteri koltansaameksi. Kalenterin takana ovat Saamelaisalueen koulutuskeskuksen koltansaamen opiskelijat.

Yle Saame
Joulukalenterin kuvaus.
Vesa Toppari / Yle Sápmi
Koltansaamen opettaja Tiina Sanila-Aikio

Inarissa Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa kielen pänttääminen kuulostaa lystikkäältä, nauru raikuu ja glitterporolle etsitään sopivaa sanaa. Täällä opiskellaan uhanalaista koltansaamea ja samalla kuvataan nettiin joulukalenterivideoita.

Tällainen opiskelumuoto on eittämättä oppilaiden mieleen, ainakin Tauno Ljetoff tuntuu nauttivan.

– Tämä on hauskaa. Olisi rankkaa vain istua tietokoneen äärellä ja kerrata kielioppia, kiteyttää Ljetoff.

Tekniikka antaa uusia mahdollisuuksia

Tähän mennessä opiskelijat ovat tehneet joulukalenterivideoita jouluvalojen ripustamisesta, leipomisesta ja joululauluista, kertoo opettaja Tiina Sanila-Aikio. Nykytekniikka antaa niin paljon mahdollisuuksia, kuvailee opettaja innostuneena.

– Me emme taida vielä edes ymmärtääkään kuinka paljon voisimme hyödyntää tekniikkaa kielenelvytyksessä, opetuksessa ja itse oppimisessa. Jokainen voi nykyään olla Hollywood-elokuvan tekijänä, joten mahdollisuuksia on, sanoo Sanila-Aikio.

Tärkeää tuoda kieli ajan areenoille

Joulukalenterivideot on tarkoitusjättää nettiin odottamaan seuraavaa joulua. Nyt kuvattu video ilmestyy aatonaattona.

Oppilaat kuvaavat joulukalenteria.
Vesa Toppari / Yle Sápmi

Jonkun mielestä joulukalenteri on pikkujuttu, mutta noin neljänsadan puhujan uhanalaiselle kielelle se voi olla enemmän.

– Minusta on hyvä näyttää meidän yhteisöllemme, että kielen eteen voi tehdä paljon monin eri tavoin, pääasia, että koltansaame näkyy ja kuuluu, lopettaa Sanila-Aikio.

Katso joulukalenteritäältä. (siirryt toiseen palveluun)