yle.fi-etusivu

EU-tuomioistuin: Hamas poistettava terrorilistalta

Hamasin päätyminen listalle perustui lähinnä viestimissä ja internetissä levinneisiin tietoihin, oikeus totesi.

Ulkomaat
Hamasin lippuja ja Ismaeli Haneiya.
Hamasin lippuja ja Ismaeli Haneiya Gazan kaupungissa 14. joulukuuta.Mohammed Saber / EPA

Palestiinalainen äärijärjestö Hamas on poistettava EU:n terrorijärjestöjen listalta, mutta sen varojen jäädytys pysyy voimassa toistaiseksi, EU-tuomioistuin linjasi keskiviikkona.

EU-komissio kuitenkin ilmoitti, että oikeuden linjauksesta huolimatta EU yhä pitää Hamasia terrorijärjestönä. Komission tiedottajan Maja Kocijancicin mukaan EU pohtii vastaustaan oikeuden päätökseen ja mahdollisesti siitä valittamista.

Hamasin päätyminen listalle perustui tuomioistuimen mukaan lähinnä viestimissä ja internetissä levinneisiin tietoihin eikä oikeusviranomaisten itse varmistamiin tietoihin. Oikeus korosti, ettei se linjauksellaan ottanut kantaa siihen, onko Hamas terroriryhmä vai ei, vaan ainoastaan listalle päätymisen perusteisiin.

Hamas kiitteli oikeuden päätöstä voittona. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sen sijaan vaati EU:ta palauttamaan Hamasin terrorilistalle välittömästi.

Hamas on pitänyt valtaa Gazan kaistaleella vuodesta 2007. EU liitti Hamasin aseellisen siiven terrorilistalleen vuonna 2001 ja järjestön poliittisen siiven vuonna 2003.

EU-parlamentin on määrä äänestää keskiviikkona Palestiinan valtion tunnustamisesta. Useat jäsenmaat ovat antaneet tukensa Palestiinan valtiolle Lähi-idän hyytyneen rauhanprosessin vauhdittamiseksi.

Lähteet: Reuters, AFP