1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Joensuun kosiosuden värikäs elämä – ilkivallasta suosikkivideoksi

Pronssisesta susipatsaasta on tullut joensuulaisten kohtaamispaikka ja eräänlaisen maamerkki kaupunkikeskustalle. Patsaan tekijöitä kosiosuden pitkäksi venähtänyt riiuureissu huvittaa, ja toisaalta hämmästyttää. Kosiosuden olemus on askarruttanut sanaristikoiden täyttäjiäkin.

kulttuuri
kosiosusipatsas
Milla Holm / Yle

Eija Hänninen ja Henna Onnela, nykyisin Heiskanen, työstivät vuonna 2006 joensuulaiseen taidekilpailuun susipatsaan. Vuosien varrella naisten luomasta sudesta on kasvanut eräänlainen Joensuun kaupunkikeskustan maamerkki, tekijöilleen yllätykseksi.

Kaikki alkoi, kun Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulun kuvataiteen ja muotoilun koulutusohjelma, sanomalehti Karjalainen ja Joensuun Kaupunkikeskustayhdistys päättivät järjestää Susi Pop Art - veistoskilpailun keväällä 2006.

Hahmo luonnoskirjan sivuilta

Sudenoloinen hahmo oli seikkaillut jo ennen kilpailun julkistamista Eija Hännisen luonnoskirjojen sivuilla.

- En ihan tarkkaan muista mistä hahmo penkille putkahti, mutta luennoilla taisi olla silloin puhetta, että taiteen tulisi olla paremmin lähestyttävissä. Monesti taide nostetaan korkealle jalustalle. Siinä luentoa kuunnellessa luonnostelin samalla.

Nainen seisoo susipatsaan vieressä
Henna Heiskanen kosiosuden vieressä joulukuisessa hämärässä.Milla Holm / Yle

Hahmo ei alkujaan ollut susi vaan koira, joka kilpailun teeman myötä jalostui sudeksi. Vielä viime hetkellä naiset empivät kisaan lähtemistä.

– Kilpailutöiden jättämistä edeltävänä päivänä olimme hetken aikaa Hennan kanssa kahden vaiheilla, ehkä tämä ei ole hyvä idea. Päätimme kuitenkin, että samahan tuo on, muistelee Eija.

Susi kosiomatkalla -teos oli alkujaan lasikuidusta tehty värikäs hahmo, jolle oli puettu ihan oikeat vaatteet. Susi ja muut kilpailuun osallistuneet työt olivat esillä Joensuun keskustassa kesän ajan, eivätkä teokset säästyneet ilkivallalta.

– Alkuperäisessä työssä lasikuidun alla oli oikeat vaatteet ja kengätkin. Minä olin saanut ne kengät isältä. Eihän niitä missään enää olisi voinut käyttää, mutta harmittihan se ilkivalta. Nyt lähti isän saapas mukahan jollekin.

Kosiomatka jatkui kolhuista huolimatta

Nuoret taiteilijat käänsivät harmillisen tapauksen edukseen. Turmeltu susi korjattiin ja korjaustöiden jälkeen se tuotiin uudelleen esille kävelykadun penkille.

– Me jatkettiin suden tarinaa, susihan oli kosiomatkalla ja siellä voi tulla toisia kosiosusia vastaan, ehkä siinä syntyi tappelu. Susi kävi paikkailtavana ja palasi kipsi jalassa jatkamaan kosiomatkaansa.

Luennoilla taisi olla puhetta, että taiteen tulisi olla paremmin lähestyttävissä.

Eija Hänninen

Eija Hännisen ja Henna Heiskasen suunnittelema Susi kosiomatkalla -teos voitti kesän aikana järjestetyn yleisöäänestyksen. Helposti lähestyttävä susi oli tehnyt vaikutuksen kaupunkilaisiin ja matkailijoihin.

– Kilpailun järjestäjä huomasi, että sudesta oli tullut todella suosittu. Ihmiset olivat ottaneet siitä paljon valokuvia kesän aikana. Ajatus pysyvästä taideteoksesta ihastutti kilpailunjärjestäjiä ja he alkoivat puuhata rahoitusta, että patsaasta voitaisiin tehdä pronssinen versio.

Kosiosusi valettiin pronssiin seuraavana talvena, ja tuotiin paikalleen kävelykadulla sijaitsevalle penkille 30. toukokuuta 2007.

Suden monet vaatteet

Vuosien varrella kosiosusi on sulautunut kaupunkikuvaan. Se on ollut osana tempauksia kuten vuonna 2013, kun Plan-järjestön vapaaehtoiset pukivat patsaan kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi pinkkiin. Henna Heiskanen on huomannut, että suden vierellä viihdytään vaikka talvipakkasella.

– Vaikka olisi minkälainen talvipakkanen, susi elää ihmisten mukana. Muistan ensimmäisen loppiaisen, tälle sudelle oli puettu karvahattu päähän. Ilmeisesti joku sääli sitä, kun se istui täällä pakkasessa yksinään.

Tekijöille ihmisten ilo on palkitsevaa.

– Kyllähän se hyvälle tuntuu, kun teos tuottaa ihmisille hyvää mieltä. Varsinkin jos lapset näyttävät tässä kaikki tunteensa pienestä alkujännityksestä halaukseen, silloin tuntuu erityisen mukavalta, että tällaisen on saanut tänne aikaiseksi, pohtii Henna.

Videon myötä lähes maailmantähdeksi

Kosiosusi on päässyt "lähes maailmanmaineeseen", sillä susi seikkailee lokakuussa 2014 julkaistulla Joensuun kaupungin esittelyvideolla. Videota katsottiin ensimmäisen vuorokauden aikana yli 10 000 kertaa. Kosiosuden tekijät törmäsivät Kosiosuden videoseikkailuihin sosiaalisen median kautta.

– Se oli täysi yllätys. Minulla ei ollut mitään tietoa tällaisesta, mutta video oli kyllä todella edustava.

Joensuun kaupunki suunnittelee Kosiosusi-videolle jatkoa. Jos tekijöiltä kysytään, heillä on selvä näkemys missä suden tulisi vielä käydä. Joen rannalla ja uusia siltoja pitkin Kosiosusi voisi esitellä Joensuun viehättävimpiä piirteitä.

Joku sääli sitä, kun se istui täällä pakkasessa yksinään.

Henna Heiskanen

– Minua nauratti kun näin videon. Sanoin, että voisi se poika käydä välillä kotonakin, kun kerran on reissuun lähtenyt, Henna naureskelee.

Samoilla linjoilla on Eija. Sirkkalan uutta siltaa pitkin Kosiosusi voisi piipahtaa syntysijoillaan Sirkkalan-kampuksella, missä susi aikoinaan muotonsa sai.

Lue seuraavaksi