Hyppää sisältöön

Vanha ykköstie sykkii elämää moottoritien vieressä

Kunhan liittymä ja opasteet löytyvät, autoilijat Turku–Helsinki-moottoritieltä löytävät tiensä 110-tien yrityksiin. Legendaarinen Lahnajärvi on avaamassa oviaan vuoden 2015 helmikuussa.

Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Rauhallisempi liikenne, maisemat ja persoonalliset liikkeet saavat ihmiset valitsemaan Turku–Helsinki-moottoritien sijasta 110-tien. Vanhan ykköstien yritysten pelättiin näivettyvän moottoritien tulon jälkeen. Salon ja Uudenmaan rajan välin vanhat ja perinteiset yritykset ovat jatkaneet elämäänsä.

Suomusjärven taajaman jälkeisen mäen päällä oleva Syvälammen motellialue koki kurjimman kohtalon. Kirjavan historian omaavan motellin päärakennus paloi heinäkuussa 2014. Jäljellä ovat nokiset sisäänkäynnin pylväät.

Lohjalainen Pia Landen on herättämässä henkiin Lahnajärven taukopaikkaa. Tiloihin on suunnitteilla rantaravintola. Landen on luvannut kertoa tarkemmin suunnitelmistaan helmikuussa 2015.

Moottoritie toi lisää asiakkaita

Muurlan Lasin tiloissa käy joulukuinen hyörinä. Hyvinkäältä ja Riihimäeltä kahville saapunut opettajaryhmä pysähtyy varta vasten muissa paikoissa kuin huoltoasemilla.

Nettikauppa työllistää joululahjojen paketoinnin lisäksi Muurlan Lasin toimitusjohtaja Anne-Maria Laakso-Uotia. Kuva: Tarja Hiltunen

–  Moottoritieltä poikkeaminen liiittyy aina taukoajatukseen, hyvä palvelu pysäyttää, perustelee Marja-Leena Jokinen pysähdyspaikan valintaa.

Muurlan Lasin toimitusjohtaja Anne-Maria Laakso-Uoti kertoo asiakasvirtojen kasvaneen moottoritien tulon jälkeen.

– Täällä käy vuosittain 65 000 ihmistä. Uusia asiakkaita on tullut erityisesti pääkaupunkiseudulta. Meidät näkee moottoritieltä, olemme satsanneet mainontaan, eikä esiimerkiksi lähellä sijaitsevaan Kivihoviin ole sen lyhyempää matkaa kuin tänne.

Ykköspesä on nyt Riihipesä

Suomen hallituksenkin kahvittelupaikka ,entinen Ykköspesä Suomusjärven keskustassa, jatkaa elämäänsä Riihipesä-nimisenä. Kiinteistö on täyttynyt vuokralaisista. Talon alakerrassa kynttiläpajaa pitävä Erja Mäki työskenteli aikoinaan yläkerran kahvilassa lähes 12 vuotta.

– Kyllähän siellä julkisuudesta tuttuja ihmisiä näki. Pihatieltä oli vaikea päästä kääntymään vasemmalle, sen verran vilkas liikenne siinä oli. Kyllä moottoritie sen suhteen tuli tarpeen.

Riihipesän yläkerta on remontoitu juhlatiloiksi. Kiinteistöstä tiloja vuokraavat myös Posti sekä Kirsi Lehtosaaren hunajalinkoomo ja korupaja.

Kasvihuoneilmiön kylttisota jatkuu

Viisi vuotta, sen verran sai nummelaisen Kasvihuoneilmiön yrittäjä Elisa Palonen tällä kertaa pitää kylttejään 110-tiellä ilman viranomaismääräyksiä. Nyt Suomen tienvarsiopastuksista vastaava Pirkanmaan Ely-keskus vaatii poistamaan kyltit kokonaan.

– Ole hakenut kylteille poikkeuslupaa vetoamalla eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan mietöntöön, jolla pyritään sallivampaan laintulkintaan turvatakseen haja-asutusalueiden yrittäjien toimintaedellytykset. Turhaan.

Elisa Palosen luotsaamassa Kasvihuoneillmiössä ei rajoja vedetä viivottimella. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

– En usko henkilökohtaiseen kiusaan, kyseessä on yleinen virkamiesten kielteinen asenne yrittäjiä kohtaan.

Kymmenen henkeä työllistävässä Kasvihuoneilmiössä käy vuosittain Elisa Palosen mukaan 150 000 vierailijaa.

– Luin jostain, että jos esimerkiksi huvipuistossa on 75 000 kävijää vuosittain, sinne pitää olla opastus. Eivät tunnu kävijämäärätkään auttamaan kylttien pitämisessä.

Valitukset moottoritien kylteistä ovat tällä hetkellä hallinto-oikeuden käsittelyssä. Sinne ovat menossa myös 110-tien kylttikiistat.