1. yle.fi
  2. Uutiset

Muuttuuko ampumahiihto elektroniseksi? Elektroninen ase ensi kertaa kilpailukäytössä

Elektroniset aseet saattavat olla keino, jolla ampumahiihto saadaan yleisömassojen lähelle. Nykyaseilla tarvitaan ampumarata, elektronisilla aseilla ei sellaisia vaatimuksia ole. Elektroninen ase oli ensimmäistä kertaa kilpailukäytössä vammaishiihdon maailmancupissa Vuokatissa. Kokemukset olivat pääsääntöisesti hyviä.

urheilu
Ekoase ampumaradalla
Jarmo Nuotio / Yle

Ylivieskalainen Maija Järvelä puuskuttaa maaliin tullessaan hävinneensä kilpailun pehmeän hiihtouran nousuissa. Tulostaululla sijoitus on kolmas, edelle ehti vain kaksi ukrainalaisurheilijaa. Tämä saa Järvelän ajatuksen myös aseeseen ja puhtaaseen ammuntaan.

– Kyllä sitä tietysti vähän jännitti, mutta samalla tavalla ase oli uusi myös muille. Siinä on vielä paljon kehitettävää, mutta myös hyvää. Tuuli ei vaikuta ammuntaan, mutta toisaalta testikilpailussa osuma-ala oli niin iso, että ase oli turhankin helppo.

Järvelän lisäksi puhtaasti ampuneita ei kuitenkaan montaa löytynyt. Vammaishiihdon päävalmentaja Toni Myllylä tuumaakin, että kommentit muiden maiden valmentajilta ovat olleet pääosin hyviä.

– Uusi asia vaatii aina vähän totuttelua, mutta kukaan ei ole systeemiä suoraan haukkunut. Ampuma-alan kokoa varmasti pohditaan jatkossa, sillä sitä pienentämällä ammunta lähenee tavallisella aseella ampumista. Toki muutakin kehitettävää löytyy.

Aseen tekijä on tyytyväinen

Vuokatissa käytetty järjestelmä on Joensuun kupeesta ja Eko-Aimsin käsialaa. Yrittäjä Marko Kurvisen mukaan ase on valmis käyttöön.

Ongelmia tulee lähinnä sään takia. Jos lunta tai vettä tulee todella rankasti tai aurinko paistaa liian kirkkaasti, elektroniikka ei välttämättä tunnista taulua. Tosin kilpailu olisi silloin peruttu muutenkin.

Marko Kurvinen

– Toki näitä on kehitetty jo vuosia, Lontoon olympialaisissakin käytettiin ammunnassa elektronista asetta. Ampumahiihdossa näkövammaisille on jo oma versionsa käytössä, ja tämä on jatkoa sille. Käytännössä asetta ja sen käyttöä voidaan muuttaa helpommin kuin perinteistä.

Kurvisen mukaan ase ei kuitenkaan ole täydellinen.

– Ongelmia tulee lähinnä sään takia. Jos lunta tai vettä tulee todella rankasti, tai aurinko paistaa liian kirkkaasti, elektroniikka ei välttämättä tunnista taulua. Tosin kilpailu olisi silloin peruttu muutenkin. Seuraava askel on aseen ja taulujen tekniikoiden yhdistäminen toimivaksi. Toki ase täytyisi saada nopeasti mahdollisimman laajasti ampumahiihtomaailman käyttöön.

Kurvinen viittaa Kansanvälisen paralympiakomitean tavoitteeseen, että elektroninen ase olisi käytössä vuoden 2018 paralympialaisissa. Tekniikka ei ole ongelma vaan se, että kaikki osallistujat ehtisivät harjoitella uudella aseella riittävästi.

Naksahtava ase ei ole vielä tuttu

Vammaishiihdon päävalmentaja Toni Myllylä laskee, että Vuokatissa käytetty ase on normaalisti käytettävää ilma-asetta huomattavasti edullisempi.

Kyllä minä haluaisin, että ampuessa jotain lähtisi piipun päästä. Tässä liipaisimen puristusta seuraa naksahdus ja vilkkuvia valoja.

Maija Järvelä

– Mutta mitä enemmän sitä varustetaan realistisuuden suuntaan, sitä kalliimpi siitä tulee. Jos kaikilla mailla on siihen varaa, kehitys voi olla hyvinkin nopeaa. Minä uskon, että ampumasuorituksen tuntu voidaan saada hyvin samanlaiseksi kuin nykykäytössä olevalla ilma-aseella.

Maija Järvelän näkemys on selkeä.

– Kyllä minä haluaisin, että ampuessa jotain lähtisi piipun päästä. Tässä liipaisimen puristusta seuraa naksahdus ja vilkkuvia valoja.

Lue seuraavaksi