Amorellan viimevuotinen karilleajo johtaa ohjeiden uusimiseen

Amorella oli matkalla Turusta Maarianhaminan kautta Tukholmaan, kun se sai huoltotöiden yhteydessä sähköhäiriön kapealla väylällä Ahvenanmaalla.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan autolautta M/S Amorellan vuosi sitten sattunut karilleajo koetteli meripelastusvalmiutta.

Amorella oli matkalla Turusta Maarianhaminan kautta Tukholmaan, kun se sai huoltotöiden yhteydessä sähköhäiriön kapealla väylällä Ahvenanmaalla lähellä Ängholmenia.

Raportin mukaan aluksen huoltotoimet ja niiden yhteydessä sattunut polttoaineen syöttöhäiriön aiheuttama sähkökatko veivät alukselta ohjailukyvyn lähes kokonaan neljäksi minuutiksi.

Onnettomuustutkntakeskuksen mukaan neljä minuuttia on kapealla väylällä liian pitkä aika.

Sähköhäiriön takia aluksen pääkoneet, potkurit ja sähkön saannista riippuvat ohjauslaitteet lakkasivat toimimasta. Hätäohjausjärjestelmien avulla Amorella saatiin ohjattua kapeikon läpi. Hätäankkuroinnista huolimatta alus ajautui karille ja sai vuodon keulapiikkiin.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa liikenteen turvallisuusvirastoa Trafia valvomaan, että alusten ohjeet sisältävät olosuhteista ja reiteistä riippuvat rajoitteet riskialttiiden huoltotöiden tekemiselle.

OTK:n raportissa suositellaan Rajavartiolaitosta kehittämään tiedonvaihtoa ja yhteistoimintaa yhdessä meripelastusviranomaisten ja varustamoiden kanssa niin, että ne toimivat myös pienemmissä vaaratilanteissa ja onnettomuuksissa.

Lisäksi Rajavartiolaitosta suositetaan kehittämään järjestelyjä, jotta eri yhteistyöryhmille saadaan kattava tilannekuva paikallisten pelastusresurssien suunnittelun ja käytön koordinoinnin tehostamiseksi.

Haverin pelastustoimet sujuivat hyvin, eikä tapahtumasta aiheutunut vahinkoja ihmisille, lastille tai ympäristölle.