1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koulu otti käyttöön tuplapitkät välitunnit: "Lapset jaksavat paremmin opiskella"

Kuopion Pihkainmäen koulussa on otettu käyttöön malli, jossa kesken koulupäivän on kaksi pitkää välituntia. Kokeiluun kuuluu, että vanhemmat koululaiset opastavat nuorempia välituntiliikunnassa. Tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Kotimaan uutiset
Lapsia pulkkamäessä
Timo Heikura / Yle

Kuopion Pihkainmäen koulu saa Liikkuva koulu -palkinnon tunnustuksena välituntiliikuntaan innostavasta mallistaan. Koulussa osasta välitunteja on tehty tuplapitkiä ja nuorempien koululuaisten liikuttamiseen osallistuvat myös "välkkärit" eli vanhemmista oppilaista koulutetut ohjaajat.

Opettaja Satu Honkasen mukaan koulun lukujärjestykseen kuuluu aamuisin 25 minuutin välitunti ja puolenpäivän aikaan 30 minuutin välitunti. Ajat on saatu yhdistämällä oppitunteja muuten pidemmiksi kokonaisuuksiksi.

– Kyllähän siitä on saatu sellaisia hyötyjä, että lapset jaksavat paremmin. Kun he ennättävät välitunnilla tehdä ja touhuta paremmin niin he jaksavat myös tunnilla opiskella, Honkanen sanoo.

Lisäksi koululaisille lainataan välitunneilla liikuntavälineitä. Pulkkien, pallojen ja liukureiden lisäksi koululaisille on tarjolla välineitä sisäpuuhiin: nyrkkeilysäkkejä, pingis- ja sulkapallovälineet ja erilaisia soittimia.

Nurkkajussi on suosiossa

Pihkainmäen malliin kuuluu, että koulussa on 20 koulutettua välkkäriohjaajaa. Keskiviikkona välkkärin vuorossa oli kuudesluokkalainen Henna Unkuri.

– Myö ohjataan meidän omia kummioppilaita kakkosluokalla, neuvotaan niille pelejä, hän kuvaa.

Pienempien koululaisten suosiossa on ainakin "nurkkajussiksi" kutsuttu peli. Siinä tulee Unkurin mukaan sopivasti lämmin, mutta ei hiki kuitenkaan – jälkeenpäin on kiva jatkaa koulutuntia.

– Onhan se kivaa (ohjata pienempiä). Välillä vaan on aika hankalaa, kun pienemmillä keskittyminen herpaantuu, mutta kyllä se siitä.

Palkintosummasta iso ilo

Pihkainmäen koulu saa viiden muun koulun kanssa 2 000 euron palkinnon veikkausvoittovaroista. Summa ei kuulosta suurelta, mutta rehtori Sami Variksen mukaan sillä on "valtavan suuri merkitys".

– Meidän käyttötalous pyörii 15 000–16 000 euron luokassa ja jos siihen saa lisää 2 000 euroa, joka ohjataan liikkumiseen, sillä on valtava merkitys. Saadaan isoja juttuja tämänkokoiselle koululle, Varis hehkuttaa.

Lue seuraavaksi