1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Thaimaa harjoittelee, ettei lomaparatiisista enää tulisi painajaista

Thaimaassa lomaili viime vuonna ennätykselliset yli 26 miljoonaa turistia. Valtaosa heistä suuntaa puuterirannoille – ja samalla tsunamiriskialueelle. Vuosikymmenessä Thaimaa on kohentanut tsunamivarautumistaan, mutta miten hyvin tsunami-info saavuttaa turistit, on epäselvää thaiviranomaisille itselleenkin.

Ulkomaat
Phuketin Patong Beach
Phuketin Patong BeachNina Svahn / Yle

Kun jopa 10-metrinen aalto pyyhkäisi Thaimaan lomarannoille tapaninpäivänä 10 vuotta sitten, tsunamin käyttäytyminen yllätti paitsi turistit myös thaimaalaiset itsensä.

– Kukaan ei silloin tiennyt, että vesi pakenee ennen tsunamia, myöntää Phuketin alueen katastrofien torjuntaviraston johtaja Trakul Thotham Yle Uutisten haastattelussa.

Itse asiassa koko katastrofien ehkäisyyn ja hallitsemiseen keskittynyt virasto perustettiin Thaimaan turistien suosimaan Phuketiin ja muille tsunamiriskialueille vasta tsunamin jälkeen.

Tsunamivaroitusjärjestelmä rannoille

Phuketin katastrofin torjuntaviraston johtaja Trakul Thotham.
Phuketin katastrofin torjuntaviraston johtaja Trakul Thotham.Nina Svahn / Yle

Thaimaan tsunamivarautumisen keihäänkärki on tsunamiriskialueelle rakennettu varoitusjärjestelmä. Sen pitäisi ilmoittaa lähestyvästä aallosta jo hyvissä ajoin ja näin estää vastaava kaaos ja ihmishenkien menetys kuin vuonna 2004.

– Merelle on asennettu satelliittipoijuja, jotka lähettävät varoitussignaalin ranta-alueille asennettuihin varoitustorneihin. Phuketissa varoitustorneja on 19, joista lähestyvän tsunamin merkiksi kajahtaa sireeni ja sen jälkeen poistumiskehotus viidellä kielellä. Thotham selvittää Phuketin Patong Beachillä sijaitsevan oranssin tornin vieressä.

Poistumiskehotukset tulevat tornista thaiksi, englanniksi, kiinaksi, japaniksi ja saksaksi. Tulevaisuudessa viranomaiset haluavat lisätä joukkoon myös burman kielen. Hälytyssireeni ja poistumiskehotukset kantavat tornista kilometrin säteelle.

Täystyrmäys joulupäivän harjoitusaikeelle

Varoitusjärjestelmää testataan ja evakuoimista harjoitellaan säännöllisesti. Seuraava harjoitus piti järjestää Phuketissa joulupäivänä, tsunamin kymmenvuotispäivän aattona.

Viranomaisten tilannetaju petti ajoituksen suhteen, sillä tsunamissa omaisiaan menettäneiden vastustuksen vuoksi joulupäiväksi suunniteltu harjoitus jouduttiin lykkäämään vuodenvaihteen yli. Katastrofivalmiusjohtajaa herkkyys selvästi kummastuttaa.

– Yllätyin ihmisten reaktiosta. Ymmärrän, että ihmiset olivat traumatisoituneita, mutta menetyksistä pitäisi oppia ja käyttää niitä ihmisten kouluttamiseen. Trakul Thotham toteaa.

Patong Beachin tsunamivaroitustorni
Patong Beachin tsunamivaroitustorniNina Svahn / Yle

Turisteille infoa hotelleista – tai sitten ei

Tsunami vaati tuhansien turistien hengen. Eniten kuoli ruotsalaisia, saksalaisia ja suomalaisia. Viikoksi pariksi riskialueelle tulevien turistien turvaaminen näyttää olevan edelleen thaiviranomaisille melkoinen pähkinä purtavaksi. Hotelleissa pitäisi järjestää omia harjoituksia sekä jakaa tsunami-infoa, mutta kovin systemaattista se ei tunnu olevan.

– Tsunamivaroituskylttejä on nähty tuolla ja paikkoja mihin pitäisi kokoontua, mutta ei mitään muuta. Kukaan ei ole puhunut mitään, eikä muuta tietoa ole, kertoo häämatkaansa Phuketissa viettänyt raumalainen Elina Vainio vierellään miehensä Joel.

Patong Beachillä viimeisistä lomapäivistään nauttineen helsinkiläisen Tommi Böhlingin kokemus ei ole yhtään parempi.

– Varmaan olisi pitänyt tosin ottaa itsekin ennen matkaa vähän selvää, jos vastaavia tapahtumia sattuisi. En rehellisesti sanottuna osaa sanoa mitä tekisin tsunamin sattuessa. Varmaan juoksisin tuonne kadulle karkuun niin pitkälle kuin pääsisin. Böhling pohtii.

Turistien tietotaso kysymysmerkki

Toimittaja Paula Vilén ja kuvaaja Nina Svahn.
Yle Uutiset Thaimaassa. Toimittaja Paula Vilén ja kuvaaja Nina Svahn.Yle

Katastrofintorjuntaviraston nokkamies Trakul Thotham myöntää, että turistien tsunamitiedon tasosta viranomaisilla ei ole minkäänlaista varmuutta.

– Paikalliset varmasti tietävät mitä tehdä, jos kuulevat sireenin, koska ovat osallistuneet harjoituksiin, mutta turisteista en ole varma. Uskon, että he kuitenkin ymmärtävät mitä tehdä, jos näkevät paikallisten liikkuvan tiettyyn suuntaan.