Hyppää sisältöön

Keski-Savon kuntia esitetään yhdeksi suureksi kunnaksi

Varkaus, Leppävirta, Heinävesi ja Joroinen yhdistyisivät esityksen mukaan yhdeksi suureksi kunnaksi vuoden 2017 alussa. Keski-Savon kaupunki nousisi koko Pohjois-Savon toiseksi suurimmaksi kaupungiksi.

Kuva: Yle

Keski-Savon kuntarakenneselvitys on saatu päätökseen. Kuntarakenneselvittäjä Reijo Vuorento esittää, että Varkaus, Leppävirta, Joroinen ja Heinävesi yhdistyvät Keski-Savon kaupungiksi vuoden 2017 alusta lähtien. Neljä kuntaa muodostaisi yhdistyessään suuren, 40 000 asukkaan kunnan, joka olisi koko Pohjois-Savon toiseksi suurin kaupunki.

Vuorento näkee, että alueen keskeinen ongelma on työpaikkojen väheneminen ja sen myötä tapahtuva väestön väheneminen sekä elinvoiman heikkeneminen. Arvioiden mukaan Keski-Savon väestömäärä vähenee 11 prosenttia vuoteen 2029 mennessä.

– Kasvu ja työllisyys ratkaisee hyvinvoinnin tulevaisuuden, keskeistä on että saadaan vientiä ja hyvinvointia alueelle, Vuorento korostaa.

Vuorento painottaa myös sitä, että kuntien tulisi tehdä jatkossa enemmän yhteistyötä ja luoda laajempi veropohja, jos esimerkiksi valtion avustukset tippuvat vielä nykyisestä. Kuntien yhdistymiseen on Vuorennon mukaan saatavilla yhdistymisavustus, 4,5 miljoonaa euroa, joka tulisi ensisijaisesti käyttää alueen kilpailukyvyn ja elinvoiman edistämiseen.

Selvitysmies ehdottaa myös muuta yhteistyön tiivistämistä. Vuorennon mukaan kunnat voisivat aloittaa heti vuoden alusta yhteisen elinkeinopoliittisen ohjelman laadinnan. Selvityksen mukaan alueille luotaisiin myös yhteinen teknisen toimen kehittämiskeskus ja hyvinvointikeskus, jolla tiivistettäisiin sote-yhteistyötä.

Esityksen mukaan uuteen Keski-Savon kaupunkiin luotaisiin 49 henkilön kokoinen kunnanvaltuusto. Monia lautakuntia tarkasteltaisiin uudelleen, ja suunnitelmissa on esimerkiksi perustaa uusi kylien ja maaseudun kehittämisen lautakunta.

Pienet kunnat eivät usko esityksen läpimenoon valtuustoissa

Pienet kunnat kuten Leppävirta ja Joroinen ovat suhtautuneet kuntaliitosselvitykseen varauksella muun muassa siksi, että ne kokevat joutuvansa velkaantuneen Varkauden maksumiehiksi. Neljästä kunnasta Varkaudella on eniten velkaa, paras taloudellinen tilanne on puolestaan Leppävirralla.

Kysyin valtuutetuilta mielipidettä asiaan ja aika selvästi sieltä tuli, että ei haluta yhdistyä.

Pekka Nykänen

– Tämän kuntarakenneselvityksen lähtökohta oli meille vähän huono, koska Kuopio oli meille se ykköskohde. Myös taloustilanne vaikuttaa, kuntien taloudet ovat täysin erilaisia ja nämä on raskaita asioita, jos vakavissaan aletaan keskustelemaan neljän kunnan liitoksesta, sanoo Leppävirran kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pekka Nykänen.

Leppävirralla ja Joroisissa ei uskota, että kuntarakenneselvittäjän esitys tulee menemään sellaisenaan läpi kunnanvaltuustoissa. Leppävirran kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pekka Nykänen sanoo, että todennäköisyys läpimenolle on hyvin pieni.

– Viimeksi tämän viikon alussa kysyin valtuutetuilta mielipidettä asiaan ja aika selvästi sieltä tuli, että ei haluta yhdistyä.

Kuntarakenneselvittäjän esitys tulee alkuvuonna 2015 nähtäville ja kommentoitavaksi kuntiin. Kunnanvaltuustot käsittelevät asiaa kokouksissaan viimeistään maaliskuun puolivälissä.

Päivitetty: Lisätty kuntarakenneselvittäjän ja Leppävirran kunnanvaltuuston puheenjohtajan kommentit.