Huoltiksen tervakahvi on enää legenda – puoli tuntia maksimi tarjoiluaika

Vanhan käsityksen mukaan huoltoasemilta saatava kahvi on pohjaan palanutta kitkerää tervaa. Terveystarkastajilla ei ole suositusaikaa pannukahvin tarjoilulle, mutta Suomen suurimpiin lukeutuvalla huoltoasemaketjulla on erittäin tarkka järjestelmä kahvin laadun seuraamiseksi.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Alpertti Rieskjärvi

Vanhan käsityksen mukaan huoltoasemilta saa pahempaa kahvia kuin mistään muualta. Tämä juontaa juurensa takavuosille, kun kahvin säilyvyydestä ei pidetty niin tarkkaa vaaria.

Soitto Porin kaupungin ympäristövirastoon paljastaa, että terveystarkastajilla ei ole virallista suositusta siitä, kuinka kauan keitettyä kahvia saa pitää tarjolla. Terveystarkastajat tuumaavat kuitenkin, että puolen tunnin jälkeen kahvi alkaa muuttua kitkeräksi.

Kahvin laatua seurataan tarkasti

ABC-liikennemyymälöissä myydään miljoonia kuppeja kahvia vuodessa. Siten ketju on Suomen suurimpia kahvinmyyjiä. Urbaani legenda huoltoaseman tervasta on juuri käsitys, josta ketju pyrkii tietoisesti eroon. Ketju ottaa erityisen tosissaan kärkituotteeseensa.

– Meillä on ohjeistus, että kahvi saa olla korkeintaan puoli tuntia pannussa. Jokaisessa liikennemyymälässämme on koulutettu kahvivastaava ja lisäksi kahvinmaistajat tekevät pistokokeita kaikissa myymälöissä, kehityspäällikkö Antti Erikivi ABC-ketjusta kertoo.

Jokaisessa liikennemyymälässämme on koulutettu kahvivastaava.

Kehityspäällikkö Antti Erikivi ABC-ketjusta

Kahvia ostetaan huoltoasemamyymälöistä eniten aamuisin, toinen piikki päivässä tulee lounaan jälkeen. Osa ABC-myymälöistä on auki koko vuorokauden läpi. Öisin kahvia vähemmän, mutta sitäkin pidetään maksimissaan puoli tuntia tarjolla.

ABC-ketjun ohjeistuksessa kiinnitetään tarkasti huomiota myös kahvin valmistukseen. Kahvijauhe ei esimerkiksi saa olla turhaan kosketuksissa ilman kanssa, sillä muuten kahvin maku muuttuu kitkeräksi.

ABC-ketjun tarkka laadunvalvonta pannukahvin suhteen on tuottanut tulosta, sillä asiakkailta tulee huomattavasti vähemmän kielteistä palautetta kahvista kuin aikaisemmin. Positiivista palautetta ketju on saanut erityisesti tummapaahtoisen kahvin ottamisesta valikoimaan. Tummapaahtoisen kahvin menekki yllätti suorastaan ketjun.