1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vantaanjokeen nousi kutemaan poikkeuksellisen suuria taimenia

Vantaanjoen taimenella menee todella hyvin. Tämä oli jo neljäs vuosi peräkkäin, jolloin Vantaanjoen vesistössä tehtiin erittäin runsaasti taimenen kutuhavaintoja. Vaelluskalojen uhat ovat silti samat kuin aikaisempina vuosina. Kalastuslain uudistuksesta toivotaan tukea vaelluskalojen matkan turvaamiseksi.

Taimen pärjää Vantaanjoessa mutta vimpa ja toutain ovat vaikeuksissa. Kuva: Yle /Tuomas Keränen

Kutusorakossa temmeltävä taimen on jokaiselle kalamiehelle mieluinen näky. Mennyt syksy on Vantaanjoella neljäs peräkkäinen, jolloin kutukaloja ja siitä syntyneitä poikasia on löytynyt ennätysmäärin. Virhossa uskalletaan jopa väittää, että Vantaanjoki on nyt Suomenlahden paras taimenjoki.

Silti vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Aikaisempina vuosina kutevia taimenia on nähty jopa 95 kilometrin korkeudella Vantaanjoen latvavesillä, mutta tänä vuonna soraikot olivat siellä liki kuivalla maalla.

– Joissakin pikkupuroissa, joissa aikaisempina vuosina meritaimenia on kutenut, tänä vuonna ei nähty ja syynä oli varmaan se, että virtaamat olivat erittäin pieniä, kertoo Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm, Virtavesien hoitoyhdistyksestä.

Tämmöisiä 80-senttisiä meritaimenia nähtiin useita, ja yleensä niitä ei nähdä kuin yksi tai sillä tavalla.

Kari Stenholm

Pienistä virtaamista huolimatta yläjuoksulla kuti poikkeuksellisen suuria yksilöitä.

– Tämmöisiä 80-senttisiä meritaimenia nähtiin useita, ja yleensä niitä ei nähdä kuin yksi tai sillä tavalla.

Menestyksestä huolimatta haasteita piisaa esimerkiksi jätevesipäästöjen muodossa.  Suomen luonnonsuojeluliitossa toivotaan muun muassa että valmisteilla olevassa kalastuslaissa kiinnitettäisiin huomiota enemmän myös vaelluskalojen matkan turvaamiseen.

– Ilman muuta verkkokalastusta pitää rajoittaa entisestäänkin. Pidämme tärkeänä että kalastuslaissakin saamme kalaväylän turvattua kokonaan, ei vain kolmannekselta koko maassa. Sillä tavalla rantaakin pitkin tulevat taimenet pääsisivät turvassa sisään, toteaa luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola.