Kemin historiallinen museo kuoriutuu uusiksi

Kemin historiallinen museo muutti kulttuurikeskukseen keväällä 2012. Pian koittaa se hetki kun uurastus palkitaan - uusi ja laajempi perusnäyttely avataan tammikuun alkupuolella.

Kemi
Helka Savikuja, intendentti.
Heidi Hannukainen / Yle

Kemin historiallinen museo pääsee piakkoin avaamaan ovensa asiakkaille. Uusia tiloja on remontoitu parin vuoden ajan ja nyt käsillä on esineiden ripustustyö.

Perusnäyttelyssä avataan ensin historiaa tuhansien vuosien takaa, kun Kemi alkoi paljastua merestä.

– Sieltä lähdetään 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, sitten tulee Kemin esihistoria. Kemijoki esitelllän uiton, kalastuksen ja kulkuväylän kautta, intendentti Helka Savikuja esittelee.

Kemin historiallinen museo
Kampaaja saattaa yllättää vierailijan kysymällä, minkälainen kampaus tänään laitetaan?Heidi Hannukainen / Yle

Historiaa esitellään myös näyteikkunoiden avulla. Ikkunoista voi kurkistaa eri vuosikymmenten muotiin, nähdä miltä poliisiasema on joskus näyttänyt ja mitä apteekissa on joskus myyty.

Liiketunnistimien avulla vierailijoille on luvassa yllättäviäkin käänteitä.

Kemin historiallinen museo
Tässä näyteikkunassa on laitettu esille kauniita kippoja ja kuppeja.Heidi Hannukainen / Yle

Museon kokoelmassa on aineistoa 77 000 esineen verran. Uusi perusnäyttely esittelee Kemin historiaa laajemmin kuin koskaan.

– Kemistä ei ole aikaisemmin ollut tällaista perusnäyttelyä. Meillähän on myös vaihtelevia näyttelyitäkin tulossa, Savikuja kertoo.

Tekstin, valokuvien ja esineiden lisäksi näyttelyssä käytetään liikkuvan kuvan ja äänen voimaa.

– Meillä on iso valkokangas, jossa pyörii eri materiaalia. Lisäksi meidän sotahuoneessa on myös screeni ja siellä kuuluu sodan ääniä.

– Tänne tulee myös 15 kosketusnäytöllistä konetta, joissa voi tutustua tarkemmin aiheiden historiaan, Savikuja paljastaa.

Kemin historiallinen museo
Näyttely avataan aivan kohta, vielä on kuitenkin paljon tehtävää.Heidi Hannukainen / Yle

Perusnäyttely avataan 11.1.2015. Pitkä taival muuton, remontin ja näyttelyn pystyttämisessä on loppusuoralla.

– Pidän parin päivän joululoman ja palaan heti takaisin tänne. Sitten tehdään vielä pitempää päivää aina avajaisiin saakka, Savikuja naurahtaa.