1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Raikas pohjavesi virtaa maan uumenista – Kurikasta löytynyt syväpohjavesiesiintymä on ainutlaatuinen Suomessa

Kurikasta löytyneestä laajasta pohjavesiesiintymästä toivotaan helpotusta myös Vaasan juomavedelle. Koepumppaukset ovat alkaneet ja ensimmäiset tutkimustulokset ovat lupaavia. Muodostelmat ovat peräisin useista eri jääkausista, jopa ikiaikojen muinaisesta joesta.

luonto
Kurikan Kuusistonloukon maa kätkee sisäänsä poikkeuksellisen isot pohjavesivarannot.
Kurikan Kuusistonloukon alue kätkee sisäänsä poikkeuksellisen isot pohjavesivarannot. Niitä on useissa kerrostumissa.Pasi Takkunen/Yle

Kurikan Kuusistonloukossa viljavien niittyjen uumenissa virtaa monessa eri kerroksessa raikasta pohjavettä. Löytö on merkittävä ja lajissaan erikoinen.

Muodostelmat ovat peräisin useista eri jääkausista, jopa ikiaikojen muinaisesta joesta.

– Todennäköisesti pohjimmaiset sedimentit ovat kymmeniä miljoonia vuosia vanhoja. Juuri siitä alimmaisesta kerroksesta nyt pumpataan vettä, kertoo Geologian tutkimuskeskuksen tutkija Niko Putkinen.

Vaikka pohjavesialueen päällä on maatalousmaata, niin vahva savikerros muodostaa suojan, jonka läpi valumia ei pääse vuotamaan.

GTK:n tutkija Niko Putkinen
GTK:n tutkija Niko PutkinenPasi Takkunen/Yle

– Viimeisen jäätiköitymisen lopulla tällä alueella lainehti meri. Se synnytti pintaan vahvan savikerrostuman. Tämä savi suojaa alapuolisia kerrostumia, ettei sinne pääse vettä, eikä mitään muutakaan haita-ainetta, selventää Putkinen.

Vaasan nykyinen juomavesi otetaan Kyrönjoesta ja sen puhdistaminen on pitkä ja kallis prosessi. Kurikan pohjavettä on aikaan tarkoitus johtaa putkea pitkin myös Vaasaan. Putken pituudeksi tulee noin 80 kilometriä.

Pohjavesiesiintymän vaikutuspiirissä asuu 150 000 ihmistä.

Merkittävä löytö koko seutukunnalle

– Tämän hetken tietämän mukaan pohjaveteen ei käytännössä tarvita juurikaan mitään käsittelyä. Ei rautaa, ei mangaania. Tämän käsittely on aivan muuta kuin pintaveden vaatima raskas käsittely, sanoo eduista Kurikan Veden toimitusjohtaja Juha Kotiranta.

– Missään nimessä tässä ei ole kysymys bisneksestä vaan siitä, että saadaan pohjalaisille ihmisille laadukasta talousvettä, vakuuttaa Kotiranta.

– Näin laajamittaista syväpohjavesiesiintymää ei ole löydetty muualta Suomesta. Tämä on ensimmäinen, vakuuttaa tutkija Niko Putkinen.

Vastaavia kalliolohkoista virtaavia pohjavesiesiintymiä on yleensä löydetty Pohjois-Amerikasta.

Pohjavesialueen tutkimiseen menee vielä noin kolme vuotta ja sen jälkeen lupakäsittelyissä voi vierähtää vuosi tai useampikin. Ennen kuin vesiputki Kurikasta Vaasaan saadaan rakennettua, siihen saattaa huveta 10 vuotta.

Lue seuraavaksi